Δύο φορητούς απινιδωτές, τελευταίας τεχνολογίας, για την αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά τη διάσωσή τους οι πρόσφυγες στη Λέσβο, πρόσφερε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, κατά τη διάρκεια επίκαιρης ημερίδας που διοργάνωσε το ΑΠΕ -  ΜΠΕ στο ακριτικό νησί.

«Είναι το ελάχιστο που είχαμε καθήκον να πράξουμε για να συνδράμουμε στο έργο των ηρώων του Αιγαίου, που καθημερινά σώζουν ζωές», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο οποίος παρέδωσε τις συσκευές, που διατέθηκαν στο Λιμενικό Σώμα και ήδη τέθηκαν σε χρήση από τα σκάφη που διενεργούν περιπολίες στο Αιγαίο.

«Μπροστά στον επιτάφιο θρήνο τα μέλη της Ένωσης Συντακτών της περιφέρειας καταθέτουν με σεβασμό και συγκίνηση τη μικρή τους συμβολική αλλά ουσιαστική προσφορά», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν., Θανάσης Μπαμπανέβας.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε το βραβείο  «Ανδρέας Χριστοδουλίδης» στον ανταποκριτή του Πρακτορείου στη Λέσβο, Στρατή Μπαλάσκα ο οποίος ανακηρύχθηκε ο καλύτερος συντάκτης του 2015, για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε δημοσιογραφικά την προσφυγική κρίση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε για τον Στρατή Μπαλάσκα ότι «με τη δουλειά που κάνει εδώ, έχει βοηθήσει την πατρίδα, τη χώρα και εμένα ως υπουργό».

Αναγνώστηκε επίσης, συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος για τη βράβευση του δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ χαρακτήρισε τη βράβευση μεγάλη τιμή για την Ένωση και τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας «γιατί καταδεικνύει τον υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμού και εγκυρότητας που τους διακρίνει, με δεδομένο ότι υπό αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να παράσχουν αντικειμενική, ψύχραιμη και έγκαιρη ενημέρωση στην κοινωνία».

Ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας παραλαμβάνοντας το βραβείο, επισήμανε: «Η "είδηση" δεν χτύπησε φιλικά. Ήρθε κατά κύματα. Μουγκά στην αρχή και όλο και πιο βίαια, καθώς περνούσαν οι μέρες. Έπρεπε να διαλέξω αν θα έπρεπε την πείρα μου να τη μετατρέψω σε συντάξιμα χρόνια ή σε εργαλείο προκειμένου να μεταδώσω το ανθρώπινο δράμα με όρους όχι αντικειμενικότητας, αλλά ψυχραιμίας».

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ευχαρίστησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διοργάνωση του συνεδρίου στο νησί και απένειμε στον Γενικό Διευθυντή του Πρακτορείου, Μιχάλη Ψύλο, μετάλλιο του δήμου και δύο λευκώματα, με έργα του Θεόφιλου και με μετάλλια της Λέσβου.

Τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν επίσης ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε Λάμπης Ταγματάρχης.

Στην εκδήλωση εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Εικόνες προσφυγιάς", με 50 φωτογραφίες από τη φωτογραφική βάση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και στιγμιότυπα από τη Συκαμνιά, τη Μυτιλήνη και τη Μόρια. Οι εικόνες επτά φωτογράφων αποτυπώνουν τον αγώνα των εθελοντών και των αρχών, αλλά και τον πόνο και την ελπίδα στα μάτια των προσφύγων.