current views are: 9

15 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση19:11

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ κοντά στην Αρχαία Ολυμπία – Μικρές υλικές ζημίες – Τι λένε οι σεισμολόγοι στο Newpost

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.55 το βράδυ της Δευτέρας 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Πύργου και 6 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Δημοσίευση 19:11’

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.55 το βράδυ της Δευτέρας 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Πύργου και 6 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, σημειώθηκε στις 20.55 το βράδυ της Δευτέρας 22 χιλιόμετρα ανατολικά του Πύργου και 11 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ κοντά στην Κρέστενα Ηλείας.

Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια και χαρακτηρίζεται επιφανειακή καθώς είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. 

Από τον σεισμό, που έγινε έντονα αισθητός στην Πάτρα, τον Πύργο αλλά σε όλη την Πελοπόννησο, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφoρές για ζημιές ή τραυματισμούς. Από την σεισμική δόνηση υπήρξε αναστάτωση και στην περιοχή της Γορτυνίας αλλά και στην πόλη της Τρίπολης.

«Δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία» δήλωσε στο Newpost ο γνωστός σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, αν και όπως τόνισε «είναι όλοι σε ετοιμότητα».

Όπως εξήγησε στην περιοχή βρίσκεται το ρήγμα του Πηνειού το οποίο δεν δίνει μεγάλους σεισμούς. Εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία αλλά με «πιο μικρού μεγέθους σεισμούς».

Αρκετά επιφυλακτικός αλλά καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Newpost και ο Γεράσιμος Χουλιάρας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

«Είναι πολύ νωρίς και βεβιασμένα το να κάνουμε τώρα κάποια εκτίμηση» δήλωσε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας».

«Αφήστε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο» είπε ακόμα αποφεύγοντας να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τη συνήθη μετασεισμική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. 

Αναστάτωση στους κατοίκους

Αμέσως μετά τη δόνηση πολλοί κάτοικοι του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως, της Ανδρίτσαινας, των Κρεστένων, αλλά και τοπικών κοινοτήτων βγήκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας – ΚρεστένωνΖαχάρως, όπου εκεί υπάρχουν αρκετές τοπικές κοινότητες και πολλά παλαιά σπίτια».

Όπως μεταδίδει το Patrastimes, από τον σεισμό προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων. Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου – Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

Από την σεισμική δόνηση υπήρξε αναστάτωση τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας, όσο και στην πόλη της Τρίπολης, ενώ αναφορές ότι έγινε αισθητός ο σεισμός, έχουμε και στην Αργολίδα και στη Σπάρτη.

 


σχετικα αρθρα