Μπορεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος να βεβαίωσε μέσω της συνέντευξης Τύπου ότι τα 4 από τα 5 hotspots είναι έτοιμα, ωστόσο, οι δήμαρχοι των περιοχών στην πλειοψηφία τους τονίζουν ότι υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, ενώ χρειάζεται γενικότερη διαχείριση του προσφυγικού που δεν εξαντλείται μόνο στην δημιουργία ειδικών χώρων και στην τοποθέτηση κοντέινερ. 

Όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, λειτουργικά τα περισσότερα hotspots είναι έτοιμα, όμως υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να ρυθμιστούν, ενώ χρειάζεται και γενικότερη διευθέτηση του προσφυγικού.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τονίζει στο newpost ότι ''το δικό μας hotspot είναι ολοκληρωμένο εδώ και κάποιο καιρό, ωστόσο χρειάζεται κάποιες επεκτάσεις και βελτιώσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Προς το παρόν η λειτουργία του είναι εξαιρετική, για το οποίο πιστεύω ότι έχει συντελέσει πολύ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ροές αυτόν τον καιρό''. 

Από την πλευρά του ο κ. Γαληνός πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι που ετοιμάζονται, προκειμένου να μην ''βραχυκυκλώσει'' το νησί, αλλά και να επιτευχθεί και διττός σκοπός : Τόσο να μην διαταραχθεί η τοπική κοινωνία, αλλά και να διατηρηθεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο του νησιού απέναντι στους πρόσφυγες.

Την δική του εικόνα για το hotspot της Σάμου δίνει στο newpost o δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι ''δεν είναι έτοιμο, είναι ακόμα στις χωματουργικές εργασίες. Έχουν μπει μόνο 2 κοντέινερς, από 20 που, απ' ό,τι ξέρω θα πρέπει να μπουν, ωστόσο η καταγραφή των προσφύγων έχει ξεκινήσει''.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, οι ροές που έρχονται τώρα είναι γύρω στα 500-800 άτομα την ημέρα, ανάλογα με τον καιρό, αλλά και... τις συμφωνίες που γίνονται.

''Προσφυγικό δεν είναι μόνο τα ντουβάρια'' επισημαίνει στο newpost ο δημάρχος Χίου Μάνος Βουρνούς, ο οποίος λέει ότι το hotspot του νησιού δεν είναι έτοιμο, παρότι οι εγκαταστάσεις έχουν προχωρήσει. 

Είναι αρκετά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα και δεν μιλώ μόνο για τις εγκαταστάσεις. Είναι διαχειριστικά τα ζητήματα. Ας μην επικεντρωνόμαστε μόνο στα ντουβάρια, ας δούμε λίγο πιο σφαιρικά το θέμα. Τότε ίσως τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους μας.

Δήμαρχος Περάματος: Εξαιρετικός χώρος

Σε διαφορετικό μοτίβο κινείται ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο οποίος τονίζει στο newpost ότι το ''rellocation camp στο Σχιστό είναι έτοιμο και χρειάζονται μόνο κάποιες λεπτομέρειες να διευθετηθούν όπως η παιδική χαρά και κάποια σύρματα που πρέπει να μπουν για να χωρίσουν κάποιους χώρους''.

Πιστεύω ότι είναι ένας χώρος εξαιρετικός, ελεύθερος που θα παρέχει ύπνο, σίτιση, αστυνόμευση στους πρόσφυγες. Εξάλλου είναι εποπτευόμενος από την  Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ''.