Τις πόρτες του για τους πρώτους 70 πρόσφυγες άνοιξε σήμερα το κέντρο καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων  στη Χίο, στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Όπως μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Πολίτης» της Χίου στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τους οδήγησαν στο εσωτερικό του κτηρίου προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.

Κατά την είσοδο στελέχη του οργανισμού NRC τους παρέδωσαν τα χαρακτηριστικά βραχιολάκια με τον αριθμό τους ενώ τους προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό.

Στη συνέχεια κλήθηκαν να συμπληρώσουν δελτίο με τα στοιχεία τους ενώ στελέχη της Frontex προχώρησαν στην καταγραφή και στην ταυτοποίησή τους.

Το νέο hot spot, χωρητικότητας 1095 ατόμων, είναι συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική βάση προσωπικών δεδομένων των ευρωπαϊκών αρχών ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στη χώρα ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για τρομοκρατία.

Στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας, που επόπτευσε τις προηγούμενες ημέρες η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζ. Τσιριγώτη δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα θετικό καθώς η ροή της απογραφής θα είναι με τέτοιο ρυθμό ώστε να μη χρειάζεται η παραμονή προσφύγων και μεταναστών στο νησί πάνω από 24 ώρες.

Ωστόσο υπάρχουν επιφυλάξεις για την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο καθώς οι μεταναστευτικές ροές είναι αρκετά αυξημένες και αγγίζουν τις 2.500 έως 3.000 αφίξεις την ημέρα.