Το πλήρες σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Η δημιουργία  ενός  ασφαλούς άξονα συνεργασίας για την σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο που ξεκινά από το Ισραήλ, προχωρά στην Κύπρο, στην Ελλάδα – και γιατί όχι – βόρεια προς την Βουλγαρία και νότια προς την Αίγυπτο και Ιορδανία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΘΑ, τονίζοντας ότι «το προσφυγικό θα επιλυθεί εάν δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στις περιοχές από τις οποίες ξεκινούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν σπίτια τους και να αναπτυχθούν οικονομικά».

Ο χάρτης του ελληνικού σχεδιασμού για το προσφυγικό

Η ροή προσφύγων από την Τουρκία

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι για την επαρκή αντιμετώπιση του προσφυγικού απαιτείται:

Να σταματήσει η παράνομη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών και όπλων από την οποία χρηματοδοτούνται οι ομάδες αποσταθεροποίησης στις περιοχές προέλευσης των προσφύγων»

Να σεβαστεί η Τουρκία τους διεθνείς κανόνες και το  διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί ώστε να σταματήσουν όλες οι παράνομες διακινήσεις που γίνονται μέσα από τις περιοχές της.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού Σκοπός της συμφωνίας που επετεύχθη στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ είναι, να περιοριστεί η προσφυγική ροή εντός Τουρκικών συνόρων, καθώς και η προώθηση στην Τουρκία όσων επιχειρούν να περάσουν.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής και λειτουργίας των Hot Spot και Κέντρων Μετεγκατάστασης, στοχεύει στην καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων και μεταναστών ώστε η προώθηση προς την Ευρώπη και προς τις χώρες τους αντίστοιχα να γίνεται ταχύτατα και στη βάση Ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, παρουσιάζει τα πέντε hot spots στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα δύο Relocation Camps σε Σχιστό και Σίνδο. 

Το Κέντρο στα Διαβατά πριν από τις εργασίες του Στρατού

Τα Διαβατά σήμερα

Το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στη Λέρο πριν από τις εργασίες

Η Λέρος σήμερα

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το σχέδιο του ΥΠΕΘΑ για το προσφυγικό και τα Κέντρα προσφύγων