Κλιμακώνουν μέχρις εσχάτων τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι προχώρησαν σε νέους αποκλεισμούς της Εθνικής Οδού κόβοντας στα δύο το εθνικό οδικό οδικό δίκτυο. Το σκληροπυρηνικό μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για διάλογο, προχώρησε νωρίς το απόγευμα σε κλείσιμο της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Κιλελέρ. Την ίδια ώρα, από τη 1 μετά το μεσημέρι, οι αγρότες της Φθιώτιδας, οι οποίοι χθες μετέβησαν στο πρωθυπουργικό γραφείο και είχαν συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη, έκλεισαν επ' αόριστον την Εθνική Οδό στο ύψος του Μπράλου.

Κλειστή και η παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας Βόλου από τα τρακτέρ της Νίκαιας.

«Μόνο νεκροί και ασθενείς θα περνάνε από τα μπλόκα»

Το Συντονιστικό της Φθιώτιδας και του Δομοκού τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση σε κανένα όχημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ΄΄μόνο αθενείς και νεκροί θα περνάνε''. Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, και της Ανθήλης.
Το συγκεκριμένο σημείο, ο κόμβος του Μπράλου, είναι στρατηγικό σημείο και ο αποκλεισμός του ουσιαστικά κόβει την Ελλάδα στα δύο.

Η αστυνομία προσπαθεί να δημιουργήσει διεξόδους μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα μέσα από αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους με μεγάλες παρακάμψεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα βαριά οχήματα και τα λεωφορεία αυτά θα ακινητοποιηθούν περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός.

Αποκλεισμένη παραμένει και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

Κονβόι για το Κιλελέρ

Νωρίτερα, οι αγρότες της Νίκαιας πήραν τα τρακτέρ τους και κατευθύνθηκαν στην εθνική οδό Λάρισας - Βόλου στο ύψος της διασταύρωσης του Κιλελέρ ώστε να στήσουν εκεί μπλόκο.

Για αυτόν το λόγο η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα από τις 2 σήμερα το μεσημέρι τα οχήματα που κινούνται προς Αθήνα εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία Οδός) – Κοζάνη και από εκεί μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Καρδίτσας κατευθύνονται στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και από εκεί εισέρχονται ξανά στον Π.Α.Θ.Ε. είτε μέσω Ε.Ο. Φαρσάλων – Βόλου είτε μέσω Λαμίας.

Από τις 3:30 το απόγευμα τα οχήματα που κινούνται προς Θεσσαλονίκη εκτρέπονται από τον ανισόπεδο κόμβο Μικροθηβών και μέσω της Ε.Ο. Φαρσάλων – Βόλου κατευθύνονται στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας και από εκεί μέσω Καρδίτσας – Τρικάλων -Καλαμπάκας – Γρεβενών – Κοζάνης (Εγνατία Οδός), εισέρχονται στον Π.Α.Θ.Ε. από ανισόπεδο κόμβο Κλειδί Ημαθίας (χ/θ 474+500).

Αποκλεισμένη η Αθηνών - Κορίνθου 

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες θα κλείσουν από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Την ίδια ώρα κλειστόν επ' αόριστον κρατούν από τις 12 το μεσημέρι σήμερα το δρόμο στο Καλό Νερό οι αγρότες της Τριφυλίας, σύμφωνα με απόφαση την οποία έλαβαν κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνέλευση. Στο μπλόκο συμμετέχουν 30 περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ αύριο αναμένονται προς ενίσχυσή του κι άλλα τρακτέρ, καθώς η περιοχή βρίσκεται εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου των πρώιμων λαχανικών και οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται στις δουλειές τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού, γίνεται μετ' εμποδίων από τους παράδρομους, από τους οποίους δεν μπορούν να διέλθουν μεγάλα και βαριά οχήματα.

Βούλγαροι οδηγοί κλείνουν τα σύνορα σε αντίποινα

Στο μεταξύ βούλγαροι οδηγοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί βουλγαρικού εδάφους, εξαιτίας του αποκλεισμού του τελωνείου του Προμαχώνα από αγρότες, απέκλεισαν το οδόστρωμα στην ελληνο-βουλγαρική μεθόριο, εμποδίζοντας τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων από και προς την Ελλάδα, σε ένδειξη αντποίνων.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί και αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εγκλωβισμένα στην περιοχή 600 φορτηγά επί ελληνικού εδάφους και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στο έδαφος της Βουλγαρίας είναι ακινητοποιημένα περί τα 700 φορτηγά και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

«Η κατάσταση είναι ανυπόφορη», δήλωσε στο Reuters ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, επικεφαλής της βουλγαρικής ομοσπονδίας ενώσεων οδικών μεταφορών.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ταπεινωτικό, ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει άλλο αυτό», είπε ο ίδιος.

«Προφανώς, πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν σύνορα ανάμεσα στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα», είπε ο Στολάρσκι. «Και όταν δουν πως ο αποκλεισμός τους δεν είναι σημαντικός, τότε μπορεί να αντιληφθούν πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να δέσουν τα χέρια των βούλγαρων οδηγών φορτηγών ή των βούλγαρων πολιτών...» συμπλήρωσε.

Το πέρασμα Κούλατα είναι κλειστό για όλα τα οχήματα, προκαλώντας ουρά 12 χλμ. βαρέων οχημάτων. Τα υπόλοιπα σημεία ελέγχου στα βουλγαρο-ελληνικά σύνορα θα κλείσουν αύριο.