Τις ζημιές που άφησε πίσω του ο χθεσινός εγκέλαδος στην Ηλεία, και όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι αρκετές, μετρούν σήμερα οι κάτοικοι.

Σύμφωνα με το ilialive.gr ζημιές σημειώθηκαν στην ιστορική κωμόπολη της Κρέστενας, που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού καθώς και σε αρκετά χωριά όπως η Καλλιθέα, τα Διάσελα, ο Γρύλλος, το Πλουτοχώρι, η Σκιλλουντία, η Φρίξα που έχει ταλαιπωρηθεί από κατολισθήσεις και άλλα.

Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει και ήδη είναι σημαντικός ο αριθμός των προσωρινά μη κατοικήσιμων σπιτιών.

Στην Κρέστενα πολλά παλιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές ενώ σε πολλά τμήματα της πόλης έχουν τοποθετηθεί κορδέλες για λόγους κινδύνου.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο σπίτι μια τετραμελούς οικογένειας αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί αφού τμήμα της τοιχοποιίας αποκολλήθηκε και έμεινε στον αέρα.

Πάντως σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από υπαλλήλους των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, δεν έχουν καταγραφεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Συγκεκριμένα στη δυτική πλευρά του περιστυλίου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας σημειώθηκαν ρωγμές και αποκολλήθηκαν τμήματα του επιχρίσματος, ενώ στις αίθουσες Α, Β, Γ εντός των προθηκών, μετατοπίσθηκαν από τις θέσεις τους ελάχιστα εκθέματα (πήλινα και χάλκινα μικροαντικείμενα).

Στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας έχουν καταπέσει μικρά τμήματα από την οροφή, ενώ μετατόπιση εκθεμάτων παρατηρήθηκε εντός των προθηκών.

Ήδη έχουν ληφθεί πρώτα μέτρα επανατοποθέτησης και αποκατάστασης των ανωτέρω εκθεμάτων, ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες των υπαλλήλων των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.