Μεγάλες ανατροπές αναμένεται να παρατηρηθούν στις βάσεις εισαγωγής, ιδιαίτερα των δημοφιλών σχολών, εξαιτίας του νέου συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το νέο σύστημα, που θα εγκαινιαστεί από φέρος, μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Οι αλλαγές που το χαρακτηρίζουν είναι οι διπλές εξετάσεις με δύο μηχανογραφικά και οι δύο εξεταστικές επιτροπές. 

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο κυρίως στις Ιατρικές σχολές, συμπεριλαμβανομένων και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, αλλά και σε ορισμένες υψηλόβαθμες του Πολυτεχνείου

Αντιθέτως, στα Παιδαγωγικά τμήματα, που από φέτος αποτελούν ένα ξεχωριστό πεδίο, αναμένεται πτώση κυρίως στα τμήματα των περιφερειακών σχολών. 

Σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο καταμερισμός του αριθμού εισακτέων, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο υπουργείο Παιδείας μελετάται η μικρή μείωση του αριθμού, γεγονός που θα σπρώξει τις βάσεις προς τα πάνω. 

Την ίδια ώρα, αναλυτές και καθηγητές φροντιστηρίων σημειώνουν ότι τα περιορισμένα μαθήματα θα επιτρέψουν στον μικρό αριθμό αριστούχων που θα καταγραφεί και φέτος να εκτοξεύσει τις βάσεις σε περιζήτητες σχολές κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. 

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνεται μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Τι αλλάζει στα Πεδία με το νέο σύστημα

  • Ανθρωπιστικές Σπουδές: Το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων δίνει την επιλογή στους υποψηφίους με την εξέταση ακόμη ενός μαθήματος να ανοίξουν ένα επιπλέον πεδίο σχολών και τμημάτων. Για πρώτη χρονιά οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν έχουν πρόσβαση στις οικονομικές σχολές, ενώ απώλεια για τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αποτελούν και οι παιδαγωγικές σχολές που εντάσσονται σε ξεχωριστό πεδίο. Ο περιορισμός σε τέσσερα μαθήματα πολύ πιθανόν να ρίξει τις βάσεις, αν όχι στη Νομική (σ.σ.: ήδη τα μόρια έπεσαν κατακόρυφα πέρσι σχεδόν στην πλειοψηφία των σχολών της θεωρητικής κατεύθυνσης) στις άλλες σχολές. Οι υποψήφιοι μπορεί να «δυσκολευτούν» με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο έχει αυξηθεί η ύλη και με το νέο σύστημα εντάσσεται στη διδασκαλία μόνο στη Γ’ Λυκείου και όχι και στη Β’ όπως ίσχυε μέχρι πέρσι. Παράλληλα, τα Αρχαία και η Έκθεση κρύβουν αρκετές φορές παγίδες για τους υποψηφίους.
  • Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές: Αποτελεί το πιο μαζικό επιστημονικό πεδίο, καθώς σε αυτό εντάσσονται 109 πανεπιστημιακά τμήματα και 87 τμήματα ΤΕΙ.  
  • Στα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής έχει αλλάξει η ύλη και έχει προστεθεί επιπλέον βάρος για τους μαθητές.  Δεδομένης της περσινής καταβαράθρωσης των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές, ακόμα και 1.000 μορίων, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πολύ πιθανόν να διατηρηθούν οι βάσεις στα ίδια επίπεδα. 
  • Επιστήμες Υγείας: Περιλαμβάνει τη βαλίτσα του μηχανογραφικού, την Ιατρική σχολή, αλλά και Βιολογία, κτηνοτροφία, επιστήμες τροφίμων καθώς και τα παραϊατρικά που αποτελούν δημοφιλείς επιλογές. Τα τέσσερα μαθήματα που πιθανόν εκτοξεύσουν τις βάσεις στην Ιατρική, αλλά και στις συναφείς στρατιωτικές σχολές.    
  • Επιστήμες Εκπαίδευσης: Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να κρατήσει σε σταθερά επίπεδα τις βάσεις είναι ίσως η μειωμένη ζήτηση, εξαετείς της απουσίας των μόνιμων διορισμών στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.  
  • Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής: Στάσιμες αναμένονται οι βάσεις στις οικονομικές σχολές, με πιθανότητα ανόδου εξαιτίας του μαθήματος Αρχές Οικονομική Θεωρίας που θα ανεβάσει το μέσο όρο. Μικρή άνοδος ίσως σημειωθεί και στις σχολές Πληροφορικής, καθώς όσοι κατευθυνθούν εκεί από την ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής δεν έχουν το βάρος της Φυσικής και της Χημείας στα εξεταζόμενα μαθήματα.