current views are: 5

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση11:57

Νέες ποινικές διώξεις σε 13 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ για την ΜΚΟ με τις νάρκες

Νέα ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των υπευθύνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και 13 υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, για παράνομες χρηματοδοτήσεις από το Δημόσιο.

Δημοσίευση 11:57’

Νέα ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των υπευθύνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και 13 υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, για παράνομες χρηματοδοτήσεις από το Δημόσιο.

Νέα ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των υπευθύνων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» και 13 υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, για παράνομες χρηματοδοτήσεις από το Δημόσιο την περίοδο 2000-2001,  ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε βάρος των στελεχών του ΥΠΕΞ ασκήθηκαν κατηγορίες για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαιώσεως με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου ενώ κατά του υπευθύνου της ΜΚΟ δίωξη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις των κρατικών λειτουργών.

Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε αποστέλλεται στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί αν στην υπόθεση προκύπτουν ευθύνες των τότε πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΕΞ, ένας εκ των οποίων τότε ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Αλέξανδρο Ρόντο να έχει κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος γιατί ως υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα από 10/7/2002 έως 24/1/2003, υπέγραψε δικαιολογητικά για την εκταμίευση ποσού 2,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ΜΚΟ.

Η υπόθεση «έσκασε» πριν από δύο χρόνια όταν τότε ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά έξι στελεχών του ΥΠΕΞ για παράνομες χρηματοδοτήσεις, ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ, προς τη ΜΚΟ για έργα αποναρκοθετήσεων σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο την περίοδο 2000 έως και 2004.

Η νέα ποινική δίωξη αφορά τη χρηματοδότηση άλλων δύο προγραμμάτων της ΜΚΟ και πάλι για περιοχές της Βοσνίας τα οποία, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα δεν «συγχρηματοδοτήθηκαν», όπως όφειλε να συμβάλλει κατά 25% η ΜΚΟ, αλλά χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από το Δημόσιο.

Επίσης δεν συνδέθηκε εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΞ η καταβολή των δόσεων της χρηματοδότησης με την υλοποίηση κάθε φάσης του χρηματοδοτούμενου προγράμματος. Οι Εισαγγελείς φαίνεται να μην εντόπισαν ούτε σε αυτή την υπόθεση, πιστοποιήσεις για την παρακολούθηση εκτέλεση των προγραμμάτων.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε αναφέρεται παράλληλα πως η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύσταση της έλαβε χρηματοδότηση 60 χιλιάδων ευρώ αν και ο νόμος ορίζει ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας πριν πιστωθεί κρατική χρηματοδότηση.

Η εισαγγελική έρευνα επίσης εντόπισε ποσά που υπέβαλε προς έγκριση δαπανών της η ΜΚΟ, τα οποία ωστόσο δεν αφορούσαν λειτουργικά της έξοδα για την υλοποίηση προγραμμάτων αλλά έξοδα για την οργάνωση του γραφείου της ,όπως αγορά γραφείων και γραφικής ύλης αλλά και λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αεροπορικά ταξίδια που δεν αφορούσαν τα προγράμματα, αποστολή δώρων σε διάφορους αποδέκτες κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς εντόπισαν εγκεκριμένες από το ΥΠΕΞ τέτοιου είδους αποδείξεις δαπανών της ΜΚΟ οι οποίες συνδέθηκαν με υλοποιούμενα προγράμματα αν και είχαν εκδοθεί σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης. Την δικογραφία θα αναλάβει Ανακριτής Διαφθοράς ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.


σχετικα αρθρα