Τη σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης  λόγω των εξαιρετικών αναγκών που προέκυψαν τόσο από την ίδρυση του Εφετείου Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη όσο και των μεγάλων προσφυγικών ροών που δημιούργησαν εξαιρετικές ανάγκες για ιατροδικαστικές πράξεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του ο μεγάλος αριθμός νεκροψιών/νεκροτομών μέχρι σήμερα εκτελούνται από τον μοναδικό ειδικό γιατρό του νοσοκομείου Λέσβου, αλλά και «η έγκαιρη ανταπόκριση στις σύγχρονες ιατροδικαστικές ανάγκες και η ανθρωπιστική μεταχείριση του πόνου που γεννά η απώλεια ζωών, επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ανταποκρινόμενο στα παραπάνω δεδομένα, προχωρεί άμεσα στην έκδοση διατάγματος για τη σύσταση νέας Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου και μεταβατικά, οι ανάγκες μπορούν να καλύπτονται με την υποβοήθηση της μεταφοράς των αντίστοιχων ιατροδικαστών από γειτονικά νησιά για την άσκηση ιατροδικαστικού έργου, όποτε χρειάζεται».

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, έρχεται ως αποτέλεσμα παρέμβασης που είχε κάνει στις 20 Νοεμβρίου 2015, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, προς τον γενικό γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, με την οποία έθετε το ζήτημα της αναγκαιότητας της ίδρυσης Ιατροδικαστικής υπηρεσίες και ζητούσε από το υπουργείο Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες.