Στο 62% της υπερπλήρωσης βρίσκονται οι φυλακές Θεσσαλονίκης, αφού το κατάστημα φιλοξενεί 600 κρατούμενους, ενώ οι προδιαγραφές των υποδομών του είναι για 370.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε τη Δευτέρα (6/6) πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη φυλακή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν στην μεταγωγή των κρατουμένων σε άλλες φυλακές της χώρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Καστανίδης στο έγγραφό του, η Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης έχει αρνηθεί να παραλάβει κρατούμενους από την Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης, λόγω της υφιστάμενης υπερπλήρωσης αυτού.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτει ότι το πρόβλημα υπερπληθυσμού του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, θα περιοριστεί σημαντικά όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ, στη Νιγρίτα Σερρών, του οποίου η χωρητικότητα έχει προβλεφθεί για 600 κρατούμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, στο κατάστημα της Νιγρίτας λειτουργεί, προς το παρόν, μια πτέρυγα κρατουμένων (120 ατόμων) - από τις συνολικά πέντε που έχουν κατασκευαστεί - και συνεισφέρει σημαντικά στην αποκλιμάκωση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και ιδιαίτερα εκείνου της Θεσσαλονίκης.

Με το έγγραφό του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται και στο πρόγραμμα ανέγερσης νέων Καταστημάτων Κράτησης, με στόχο την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων και στο πλαίσιο αυτό μάλιστα - όπως ενημερώνει - επίκειται και η παράδοση των Καταστημάτων Κράτησης Δράμας και Χανίων, συνολικής χωρητικότητας 1.200 ατόμων.