«Να ξεπεράσουμε τον κάβο του προσφυγικού και να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην διαπραγμάτευση και στο κλείσιμο της αξιολόγησης». Αυτός είναι ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης όπως εκφράζεται σχεδόν με μια φωνή από όλους τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού. 

Η έμπρακτη στήριξη που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από το Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό, οδηγεί το πρωθυπουργικό επιτελείο στο συμπέρασμα πως θέμα κλεισίματος των συνόρων δεν υφίσταται πλέον. Παράλληλα, την κυβερνητική αισιοδοξία αυξάνει και η ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την υποδοχή, την καταγραφή και την φιλοξενία των προσφύγων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, στη Σύνοδο Κορυφής «Ο Πρωθυπουργός, δεν θα είναι εγκαλούμενος, αλλά εγκαλών». 

Η απόφαση του τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να μην μεταβεί στις Βρυξέλλες εξαιτίας της χθεσινής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, περιπλέκει τα πράγματα ως προς τα αποτελέσματα των συζητήσεων που διεξάγονται στη βελγική πρωτεύουσα. Η ακύρωση της τριμερούς συνάντησης που θα είχαν ο έλληνας Πρωθυπουργός, η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως να προκαλέσει αργοπορία στις τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό, γεγονός που ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό. 

Παρά την αιφνιδιαστική αλλαγή των αρχικών σχεδίων, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην ανάδειξη των ελληνικών προσπαθειών και να ζητήσει από τους ευρωπαίους να αναλάβουν το κομμάτι της ευθύνης που τους αναλογεί στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ασκώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία.

Από την ομάδα που συμμετέχει στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες, εκτιμούν πως αν η Ευρώπη πιέσει την Τουρκία ώστε να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, τότε η κατάσταση στο Αιγαίο θα μπορέσει σταδιακά να ομαλοποιηθεί.

Παράλληλα με το προσφυγικό, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει και την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Τα μηνύματα που έρχονται από την Κομισιόν είναι θετικά, όμως ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποσπάσει και την ενεργή της υποστήριξη για την όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Ελλάδα. Το σενάριο της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα μοιάζει να καίγεται και πλέον στόχος είναι να γυρίσουν στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που τραβάει ακόμα πιο πίσω το κλείσιμο της αξιολόγησης.