Ως ''ανυπόστατα'' και ''παραπλανητικά'' αναφέρονται τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη σε τηλεοπτικό σταθμό περί ''επιβεβαίωσης'' του ρεπορτάζ των ''ΝΕΩΝ'' για αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Πηγές του Υπουργείου διαψεύδουν την αναδρομικότητα, όχι όμως την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς 10% επί των εισοδημάτων. 
 
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:

Τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη σε τηλεοπτικό σταθμό περί επιβεβαίωσης ή ανοιχτού ενδεχόμενου των όσων αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για αναδρομική έκτακτη εισφορά στη φορολογία εισοδήματος είναι, φυσικά, εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά και δεν προκύπτουν από τη συνέντευξη.

Αυτό σχολίασαν, πριν από λίγο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας και σημείωσαν: «Όπως τόνισε ο υπουργός, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα ούτε, επίσης, υπάρχουν σκέψεις για αναδρομικά».

Νωρίτερα, τις πληροροφορίες για αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς επιβεβαίωσε ο Γιώργος Σταθάκης, διαψεύδοντας ωστόσο το ενδεχόμενο της αναδρομικότητας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε:

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναδρομικής εισφοράς, συζητάμε όλα τα φορολογικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του πλεονάσματος μέχρι το 2018.

Όσον αφορά τη συμφωνία, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία ότι μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει συμφωνία . «Το καθολικό, γιατί αισιοδοξώ» δήλωσε χαριτολογώντας με αφορμή τη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί. Δήλωσε ότι υπάρχει σύγκλιση στα βασικά στοιχεία, για τα τέσσερα θέματα (ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και κόκκινα δάνεια) τα οποία έχουν ωριμάσει, όπως είπε.