Για απροθυμία των τουρκικών Αρχών να ελέγξουν το κύμα μετανάστευσης και κατ’ επέκταση των κυκλωμάτων διακίνησης έκανε λόγο στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανώτερο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, στη Λέσβο.

«Οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο αποδεικνύουν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θέλουν να δράσουν στην κατεύθυνση του περιορισμού τους αλλά και της προστασίας της ζωής των ανθρώπων» είπε και πρόσθεσε ότι «Μέσα σε τρεις μέρες οι περίπου 20 στο σύνολο τους καταγραφέντες το περασμένο διάστημα ξεπερνούν τις 6000. Κι αυτό μόνο στη Λέσβο. Σε απόδειξη ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να ελέγξει τα κυκλώματα των διακινητών».

Στο μεταξύ σήμερα περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί μέχρι τις 13:30  στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Όλη μέρα χθες, μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του hot spot προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.