Ένα απίστευτο δράμα εκτυλίσσεται από το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης καθώς μητέρες πρόσφυγες αποχωρίστηκαν τα παιδιά τους όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής απομάκρυνε αδιακρίτως - ακόμα και μικρά παιδιά - όσους μπορούσε προκειμένου να τους προωθήσει πίσω στην Τουρκία. Στο μεταξύ σήμερα μόνο, και ενώ στις Βρυξέλλες συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, ένα βουλγαρικό πλοίο περισυνέλεξε για λογαριασμό της Frontex, περίπου 900 μετανάστες. 

Τραγικές φιγούρες μία μητέρα που έχασε τα πέντε της παιδιά και τον αδελφό της και μια άλλη έγκυος που αποχωρίστηκε και τα δυο της παιδιά, και οι οποίες περισυνελέχθησαν από το βουλγαρικό πλοίο «Obzor», που  εκτελεί αποστολή στα ανοικτά της Λέσβου.

Όπως είπαν στις λιμενικές αρχές και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τους πήρε τα παιδιά.

«Το σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής πήρε τα παιδιά και άλλους επιβαίνοντες στη βάρκα. Κάποιοι από τη βάρκα αντιστάθηκαν. Δε θέλαμε να γυρίσουμε στην Τουρκία. Τότε οι Τούρκοι λιμενικοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τη βάρκα για να υποχρεώσουν τους επιβαίνοντες να ανεβούν στην ακταιωρό. Ο οδηγός της βάρκας άνοιξε τη μηχανή και απομακρυνθήκαμε. Η ακταιωρός δε μας κυνήγησε και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Σε λίγη ώρα μας έσωσε το ελληνικό σκάφος και μας μετέφερε στη Μυτιλήνη» λέει ο Ομαρ Σιντού, πρόσφυγας από τη Συρία.

Η μια από τις δυο μητέρες ταξίδευε με τα παιδιά της και τον αδελφό της με προορισμό τη Γερμανία προκειμένου να συναντήσει τον άντρα της. Απαρηγόρητη έκλαιγε σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης ζητώντας βοήθεια από μέλη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ ενημερώθηκε ότι τόσο τα παιδιά της όσο και ο αδελφός της μεταφέρονται ήδη σε στρατόπεδο προσφύγων στο εσωτερικό της Τουρκίας

Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και η δεύτερη μητέρα της οποίας τα δύο παιδιά βρίσκονται επίσης στην Τουρκία. Η ίδια όντας έγκυος, μαζί με τον άντρα της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει δράση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης των οικογενειών.

Την ίδια ώρα τρεις πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σήμερα στο νοσοκομείο. Πρόκειται για άνδρα με κρυοπαγήματα στα πόδια, μία γυναίκα έγκυο και ένα παιδί με αναπηρία.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί μέχρι τις 13:30 σήμερα στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Πολλοί από αυτούς διασώθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Όλη μέρα χθες, μέχρι και σήμερα στις 9 το πρωί, στη Μόρια καταγράφηκαν 2.091 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ περίπου 300 παρέμειναν στον περιβάλλοντα χώρο του hot spot προκειμένου να καταγραφούν σήμερα.