Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται τo hotspot στην Λέσβο, καθώς μετά από την ήρεμη προηγούμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη στο νησί φτάνουν καθημερινά 1800-2000 άτομα από τα παράλια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα μέχρι τώρα να βρίσκονται 6000 πρόσφυγες.

Το κέντρο καταγραφής στη Μόρια ''αντέχει'' μόνο μέχρι 4.000 άτομα, με αποτέλεσμα γύρω από αυτό να έχουν στηθεί, λόγω του καλού καιρού, ακόμα και σκηνές για την στέγαση των ανθρώπων, ενώ γεμάτα είναι και τα ξενοδοχεία που ενοικιάζονται για αυτό τον σκοπό από τις ΜΚΟ.

'Οπως αναφέρει στο newpost ο δημοσιογράφος του lesvospost κ. Αναστασίου, η κατάσταση προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη, καθώς οι αρχές έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν όλους τους πρόσφυγες στη Μόρια και να μην προωθούνται στην πόλη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δημιουργηθούν προβλήματα, αν αυτός ο αριθμός υπερβεί όσα μπορεί το νησί να αντέξει και να επαναληφθούν σκηνές, όπως του καλοκαιριού.

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι σήμερα θα μπει άλλο ένα πλοίο σήμερα εκτάκτως για την Αθήνα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Le Monde: Ετοιμάζουν Plan B για τους πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει άρθρο της Le Monde, ετοιμάζεται Plan B για τους πρόσφυγες

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα ''Οι οπαδοί του plan B, δηλαδή ο καθένας για τον εαυτό του, και το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, στις προσεχείς εβδομάδες, θέλουν να θάψουν το plan A της καγκελαρίου και της Κομισιόν.

Αυτό το plan A βασιζόταν στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών και στη φιλοξενία των προσφύγων.

«Εχουμε συνείδηση της επείγουσας κατάστασης και πρέπει να έχουμε γρήγορα μια ανάλυση της κατάστασης, ώστε να ξέρουμε αν το σχέδιό μας είναι καλό ή όχι» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου.