Σκληραίνουν την στάση τους τόσο οι Βούλγαροι αξιωματούχοι, όσο και οι οδηγοί, καθώς σήμερα προχώρησαν σε επ' αόριστον αποκλεισμό της συνοριακής διάβασης του Ζλάτογκραντ ως ''απάντηση'' στις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών. 

Ο Άσεν Βουζελίεφ από την Ένωση Διεθνών Μεταφορέων (UIC) δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις των Βούλγαρων οδηγών φορτηγών δεν θα σταματήσουν όσο συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες.

 Ήδη, σύμφωνα με το BTA, έχει σχηματιστεί ουρά αυτοκινήτων στη συνοριακή διάβαση του Ζλάτογκραντ.

Σύμφωνα με τον Βουζελίεφ, οι Βούλγαροι μεταφορείς έχουν υποστεί -μέχρι στιγμής- ζημιές άνω των δέκα εκατ. λέβα (περίπου 5 εκατ. ευρώ) εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα.

 Ο δήμαρχος του Ζλάτογκραντ Μίροσλαβ Γιάντσεφ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του τοπικού επιχειρηματικού κόσμου και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμος του Ζλάτογκραντ ενημερώθηκε με επιστολή της UIC για τη διαμαρτυρία, όπου -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί επ' αόριστον έως ότου "απελευθερωθούν" οι δρόμοι από ελληνικής πλευράς.

Νωρίτερα το βουλγαρικό κοινοβούλιο ζήτησε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ανοίξουν οι μεθοριακοί σταθμοί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
 
Στο ψήφισμα η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας δηλώνει ότι «δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων της Βουλγαρίας από πλευράς Ελλάδας», ενώ καλεί «τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας μέσω των συνόρων».

Ζητά, επίσης, από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης σε διμερές επίπεδο.

Με το ψήφισμά της η βουλή της Βουλγαρίας καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να λάβει θέση στο ζήτημα, ξεκινώντας, μεταξύ άλλων, και διαδικασία επί παραβάσει κατά του ελληνικού κράτους», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «δεν θα επιτρέψει αυτή η κρίση να οδηγήσει σε επιδείνωση των διμερών σχέσεων».