Το έδαφος και το πλαίσιο ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα προετοιμάζουν τα μπλόκα των αγροτών, που στο μεταξύ συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τους αποκλεισμούς δρόμων, δείχνοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Ήδη οι αγρότες της Κρήτης αποφάσισαν να μην προσέλθουν σε διάλογο, ενώ 68 μπλόκα θα συνεδριάσουν την Κυριακή στη Νίκαια προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση τους. «Ναι» στον διάλογο, έχοντας ήδη θέσει το πλαίσιο και τα αιτήματά τους λένε οι αγρότες των Τεμπών και της Πελοποννήσου.

Να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα στο Μαξίμου αποφάσισαν οι αγρότες των Τεμπών, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους άλλων μπλόκων.

Όπως υπενθυμίζουν έχει κατατεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων το οποίο έχουν συνυπογράψει 37 μπλόκα πλέον και επ’ αυτού του πλαισίου, αναμένουν να κινηθεί η συζήτηση. Όσον αφορά στα Τέμπη που εξακολουθούν να παραμένουν μέχρις στιγμής κλειστά επ’ αόριστον, αναμένεται το βράδυ να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ανοίξει η Κοιλάδα και «πότε».

«Αποδεχόμαστε» την πρόσκληση σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μπλόκα όλης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση, που έγινε στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα.

Συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σημερινή σύσκεψη κύλησε ομαλά, ενώ μας τόνισαν ότι υπήρξε «σύγκλιση απόψεων και θέσεων και το κλίμα ήταν ενωτικό».

Στο μεταξύ, τα μέλη των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων του Προμαχώνα και των Μαλγάρων, Γιάννης Τουρτούρας και Αχιλλέας Καμπούρης αντίστοιχα, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση της Νίκαιας την προσεχή Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «θα σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση που θα ληφθεί στη συνάντηση αυτή», ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόφαση θα είναι αρνητική για συμμετοχή στον διάλογο της Δευτέρας 22 Φεβρουαρίου 2016 με τον πρωθυπουργό.

Όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Μπούτας από το μπλόκο της Νίκαιας συζήτηση θα κάνουν μόνο στο πλαίσιο των πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπώσει 68 μπλόκα από όλη τη χώρα.

«Εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας «διάλεξης» για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε προ ολίγου, επισημαίνεται ότι στην συνάντηση της Κυριακής καλούνται να πάρουν μέρος όλα τα μπλόκα που συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων, όπως καθορίστηκε, μετά από διεξοδική συζήτηση, στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων, στις 7 Φλεβάρη στη Νίκαια.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και θα ληφθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία κλιμάκωσης του αγώνας μας. Βρισκόμαστε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα και συνεχίζουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στη βάση των αιτημάτων επιβίωσης που προβάλλουμε και όχι των κυβερνητικών σχεδίων και μέτρων που μας εξοντώνουν. Δεν διαπραγματευόμαστε το πόσα θα χάσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι στην πανελλαδική σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στην Νίκαια, το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων που είχε διαμορφωθεί είχε ως ακολούθως:

1. Ν’ αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ  που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Ν’ αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Στο μεταξύ αρνητικοί στο να προσέλθουν στο διάλογο, τον οποίο χαρακτηρίζουν «προσχηματικό» είναι οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση χθες του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου κατέληξαν ενωμένοι στο να μην ανέβουν στην Αθήνα.