current views are: 7

20 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:00

Διχασμένοι οι αγρότες πάνε στον πρωθυπουργό – Τι θα ζητήσουν

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στους κόλπους των αγροτών ενόψει της πρώτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στο Μαξίμου, ένα μήνα και παραπάνω πλέον αφότου βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Δημοσίευση 18:00’

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στους κόλπους των αγροτών ενόψει της πρώτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στο Μαξίμου, ένα μήνα και παραπάνω πλέον αφότου βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στους κόλπους των αγροτών ενόψει της πρώτης συνάντησης με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, στο Μαξίμου, ένα μήνα και παραπάνω πλέον αφότου βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Μέχρι στιγμής αρκετά είναι τα μπλόκα που έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση για διάλογο, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε κάποια αιτήματα, ενώ «όχι» είπαν οι Κρητικοί αγρότες και άλλα περίπου 70 μπλόκα (μεταξύ των οποίων τα μπλόκα Προμαχώνα, Κουλούρας και Μαλγάρων) αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο στη Νίκαια προκειμένου να αποφασίσουν. Βέβαια όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Μπούτας για να γίνει διάλογος θα πρέπει να γίνει στη βάση των πέντε αιτημάτων που ήδη έχουν καταθέσει και γνωρίζει ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε την Κυριακή πανελλαδική σύσκεψη και εκεί θα αποφασίσουμε» αρκέστηκε να δηλώσει στο Newpost ο Β. Μπούτας ενώ αργότερα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «εφόσον δεν συζητηθούν αυτά τα πέντε αιτήματα δεν θα συμμετέχουμε στον διάλογο. Δεν θα γίνουμε ακροατές μίας “διάλεξης” για το πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική της Κυβέρνησης που εξοντώνει την μικρομεσαία αγροτιά».

«Την Κυριακή έχουμε σύσκεψη στη Νίκαια. Θα δούμε τι θα αποφασίσουμε. Τα αιτήματά μας είναι γνωστά» είπε στο newpost και ο Τάσος Χαλκίδης από το μπλόκο της Κουλούρας (Ημαθία).  «Είμαστε τελειωμένοι. Είτε είμαστε στα χωράφια είτε στον δρόμο για εμάς είναι το ίδιο» σημείωσε εξάλλου.

Την αυριανή σύσκεψη της Νίκαιας αναμένουν και οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τους επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων να επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πάμε στο διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Αυτά είναι τα πέντε κοινά αιτήματα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και τα οποία θέτουν ως προαπαιτούμενο

Το «παρών» στο ραντεβού της Δευτέρας θα δώσουν πάντως οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, το οποίο θα κρατήσει κλειστό τον δρόμο μέχρι μεθαύριο, Δευτέρα. Όπως αποφασίστηκε, στη συνάντηση στο Μαξίμου θα λάβουν μέρος τέσσερις εκπρόσωποι του μπλόκου.

«Δεν έχουν καταλήξει κάπου τα συντονιστικά. Αύριο το βράδυ θα έχει σύσκεψη των συντονιστικών επιτροπών», δήλωσε  την Παρασκευή στο newpost  ο Χρήστος Σιδερόπουλος από το μπλόκο των Τεμπών. Όπως είπε «υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε». Ως ένα απ’ αυτά ανέφερε ότι η ανακοίνωση του υπουργού στη δεύτερη παράγραφο λέει ότι αναμένει και άλλες συντονιστικές. «Ποιες είναι αυτές; Ποιους άλλους περιμένει και γιατί θέλει να τσουβαλιάσει όλους τους αγρότες σε μια συνάντηση;» δήλωσε. Ο ίδιος εξάλλου σημείωσε ότι «η ενόχληση στις συντονιστικές είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει ουσιαστικά σε τίποτα από απ’ αυτά που τέθηκαν στις επιστολές».

Τη συμμετοχή τους στο διάλογο με τον πρωθυπουργό αποφάσισαν και οι αγρότες της Πελοποννήσου. Όπως είπε στο Newpost ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μάνης και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πελοποννήσου Δημήτρης Δημητριάδης πρόκειται για τα ίδια άτομα (μπλόκα, φορείς, ενώσεις) που συνυπέγραψαν κείμενο προτάσεων την περασμένη εβδομάδα, με εξαίρεση το μπλόκο στο Καλό Νερό Μεσσηνίας και άλλο ένα μπλόκο και μια ένωση νέων αγροτών στην Αργολίδα. Στο ραντεβού της Δευτέρας όπως ανέφερε θα παραστούν συνολικά τρεις εκπρόσωποι από Κόρινθο, Τρίπολη και Λακωνία.

«Αν φέρει τις προτάσεις που έχουν διαρρεύσει σημαίνει ότι αυτοί δεν κάνουν πίσω και η συνάντηση θα αποβεί άκαρπη» τόνισε πάντως σχετικά με όσα ακούγονται περί βελτιωτικής πρότασης της κυβέρνησης προς τους αγρότες.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν στον πρωθυπουργό αργότες της Πελοποννήσου και με τα οποία προσέρχονται στο διάλογο

Το «παρών» στο ραντεβού στο Μαξίμου θα δώσουν πάντως και αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, με τριμελή επιτροπή.

Στο μεταξύ υπάρχει και το κείμενο αιτημάτων που παρέδωσε στη γραμματεία του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, Δημήτρης Δημογιάννης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εκ μέρους αρκετών μπλόκων.

Εκείνοι που έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν στο διάλογο με τον πρωθυπουργό είναι οι αγρότες της Κρήτης, θεωρώντας πως γίνεται για προσχηματικούς και επικοινωνιακούς λόγους και δεν εξυπηρετεί, έτσι όπως σχεδιάζεται, την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων.

Τη σχετική απόφαση πήρε το βράδυ της Πέμπτης το Παγκρήτιο συντονιστικό όργανο αγώνα των αγροτών, που συνεδρίασε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ).

Αύριο, Κυριακή, αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, στη μια μετά το μεσημέρι. Επίσης, αντιπροσωπεία τους θα δώσει το «παρών» στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας Λάρισας.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα