'Εχοντας στις ''αποσκευές'' του την δέσμευση για την ολοκλήρωση των hotspots ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στη σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Οι δήμαρχοι των νησιών, όπου έρχονται καθημερινά κατά εκατοντάδες άνθρωποι από τα παράλια της Τουρκίας, λίγες ημέρες μετά την επίσημη πρώτη των κέντρων καταγραφής μας δίνουν την πραγματική εικόνα της λειτουργίας τους, μιλώντας για έργα που ''έχουν τις προδιαγραφές να προχωρήσουν'', αλλά υπάρχουν επί της ουσίας σημαντικά κομμάτια που λείπουν για να μπορούν να το κάνουν όπως πρέπει. 

''Η καταγραφή γίνεται, αλλά το κέντρο δεν νομίζω ότι θα λειτουργήσει με την κανονική του μορφή πριν από την 28η Φεβρουαρίου'' εκτιμά ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος τονίζει στο newpost ότι πλέον στο νησί έρχονται 400-500 άτομα κάθε μέρα. 

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι δηλώσεις του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια, ο οποίος υπογραμμίζει στο newpost ότι το ''hotspot είναι έτοιμο αλλά δεν λειτουργεί. Η καταγραφή γίνεται ακόμα στον παλιό χώρο, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει κόσμος να λειτουργήσει το καινούριο κέντρο''.

Όπως εξηγεί ο κ. Κόλιας υπάρχουν 4 θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και να επιτελεί το έργο που πρέπει: 

''Τους περιμένουμε από μέρα σε μέρα, αν και δεν έχουμε επίσημη δήλωση για το πότε θα έρθουν'' επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι ''από μόνο του το κέντρο καταγραφής δεν θα κάνει τίποτα. Χρειάζονται παραπάνω δρομολόγια για να φεύγει αυτός ο κόσμος. Μιλάμε για 500-600 άτομα την ημέρα, τα οποία αν δεν προωθηθούν στην ενδοχώρα, θα υπάρξει πρόβλημα'' καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τονίζει στο newpost ότι ''το δικό μας hotspot ήταν ολοκληρωμένο εδώ και κάποιο καιρό, ωστόσο πρέπει να γίνουν κάποιες κάποιες επεκτάσεις και βελτιώσεις, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν. Τις προηγούμενες ημέρες η λειτουργία του είναι εξαιρετική, για το οποίο πιστεύω ότι έχει συντελέσει πολύ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ροές αυτόν τον καιρό''

Κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν ίσχυσε τις περασμένες Πέμπτη και Παρασκευή, οπότε και το νησί δέχθηκε πάνω από 6.000 άτομα.

Από την πλευρά του ο κ. Γαληνός πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι που ετοιμάζονται, προκειμένου να μην ''βραχυκυκλώσει'' το νησί, αλλά και να επιτευχθεί και διττός σκοπός : Τόσο να μην διαταραχθεί η τοπική κοινωνία, αλλά και να διατηρηθεί το ανθρωπιστικό πρόσωπο του νησιού απέναντι στους πρόσφυγες''.