Ενα αξιοσημείωτο περιστατικό συνέβη πριν από λίγο καιρό σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους πολιτικούς επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατά την παρουσίαση των αλλαγών που προωθούνται στη Δημόσια Διοίκηση.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αφού επικρότησαν ως ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο νόμου του υπουργείου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο Δημόσιο και το σύστημα προαγωγών των προϊσταμένων μέσω ΑΣΕΠ, "πέταξαν",υπό μορφή σύστασης, τη "βόμβα" τους."Μη λερώνετε ,είπαν στα στελέχη του υπουργείου, ένα καλό σχέδιο νόμου (αυτό για την αξιολόγηση στο Δημόσιο) με μονιμοποιήσεις συμβασιούχων".

Η σύσταση αφορούσε σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου και η οποία προβλέπει την τακτοποίηση,από την πίσω πόρτα, χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται σε Δήμους και Περιφέρειες, με τη μετατροπή των συμβάσεων τους ( έργου και ορισμένου χρόνου) σε αορίστου χρόνου. Η σχετική διάταξη, έχει ήδη προκαλέσει, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη), ενώ την ερχόμενη Τρίτη το σχέδιο νόμου εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια.

Οπως έχει αποκαλύψει το newpost, η επίμαχη διάταξη προβλέπει την παραίτηση, μετά από αιτιολόγηση,των Δήμων και των Περιφερειών από την υποχρεωτική άσκηση ένδικων μέσων (εφέσεις,αναιρέσεις) για όσους συμβασιούχους προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια και πετυχαίνουν με πρωτόδικες αποφάσεις την παραμονή τους στην εργασία η την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Με βάση το νόμο για τον Καλλικράτη αλλά και το νόμο για την αξιολόγηση που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη οι Δήμοι και οι Περιφέρειες υποχρεούνται να ασκούν όλα τα ένδικα μέσα κατά προσφυγών συμβασιούχων στα δικαστήρια καθώς τυχόν παραίτηση τους οδηγεί αυτόματα στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα οι παρανομούντες(αιρετά μέλη διοικήσεων Δήμων και Περιφερειών) αντιμετωπίζουν, αν πράττουν διαφορετικά, πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις αλλά και ποινές καταλογισμού σε βάρος τους.

Ωστόσο αρκετοί Δήμοι (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Γλυφάδας κλπ) και Περιφέρειες (Αττικής κλπ) έχουν καταστρατηγήσει τους νόμους -με την παραίτηση τους από την άσκηση ένδικων μέσων κατά δικαστικών αποφάσεων- μονιμοποιώντας από το "παράθυρο" χιλιάδες συμβασιούχους. Το καθεστώς αυτό επιχειρείται τώρα να νομιμοποιήσει με την επίμαχη διάταξη η κυβέρνηση απαλλάσσοντας ταυτοχρόνως τους παρανομήσαντες Δημάρχους και Περιφερειάρχες από τις έως τώρα πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευνοϊοκρατική αυτή διάταξη για τη μονιμοποίηση απλών συμβασιούχων σε συμβασιούχους αορίστου χρόνου με πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων (η διοίκηση υποχρεούται να συμμορφώνεται μόνον σε περιπτώσεις αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων)αποτέλεσε αίτημα της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας προκειμένου να τακτοποιήσουν αρκετοί Δήμοι τα ρουσφέτια τους.

Το χειρότερο όλων στην περίπτωση αυτή είναι, αν τελικώς δεν απαλειφθεί η διάταξη, ότι οι μονιμοποιηθέντες συμβασιούχοι θα προσμετρηθούν στην ετήσια ποσοστιαία αναλογία 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις στο δημόσιο ,φράζοντας έτσι το δρόμο σε χιλιάδες υποψήφιους που προσδοκούν αξιοκρατικά μια θέση στον ήλιο του Δημοσίου, μέσω του ΑΣΕΠ.

Μάλιστα για τις καταστρατηγήσεις των υφιστάμενων νόμων από Δημάρχους και Περιφερειάρχες που οδήγησαν σε πλήθος μονιμοποιήσεων απλών συμβασιούχων έχει ήδη επιληφθεί το ΑΣΕΠ και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι διενεργούν ελέγχους και επιθεωρήσεις επιβάλλοντας μέχρι σήμερα πειθαρχικές κυρώσεις σε παρανομήσαντες Δημάρχους και Περιφερειάρχες αλλά και προχωρώντας σε ακυρώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων.