Έχουν ξεπεράσει τα όρια οι αντιδράσεις κατοίκων για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τις χαρακτήρισε «ξενοφοβικές».

«Νομίζω ότι αυτό ξεπερνάει τα όρια. Δηλαδή το έχω πει επανειλημμένα, οι πρόσφυγες όποιοι και αν είναι αυτοί δεν τρώνε ανθρώπους. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις οι οποίες είναι ξενοφοβικές, λες και θα μας χαλάσουν την κοινωνία. Έχουμε υποχρέωση να τους φροντίσουμε, να τους περιθάλψουμε και να τους δώσουμε μια δυνατότητα να στήσουν πάλι τη ζωή τους», απάντησε ο κ. Μπουτάρης σε ερώτηση δημοσιογράφους για τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα Διαβατά.

Ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχουν χώροι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων και υπογράμμισε: «Εγώ έκανα μια πρόταση για την Αποθήκη 9. Εξ όσων μαθαίνω κρίθηκε ότι δεν είναι κατάλληλη, αλλά προκρίνονται άλλοι χώροι μέσα στο λιμάνι. Με τον πόλεμο του Κοσόβου το μισό λιμάνι ήταν στρατιωτικοί καταυλισμοί. Δεν μπορούν να μας λένε τώρα ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην κρουαζιέρα. Ποια κρουαζιέρα; Τριανταπέντε κρουαζιερόπλοια τον χρόνο έρχονται. Αυτά είναι που θα μας τυραννήσουν, δηλαδή; Είναι δυσάρεστο να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά έκτακτο γεγονός, όπως είναι αυτό των προσφύγων, λες και έρχονται εγκληματίες».

Να καθίσουν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί 

Να καθίσουν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί και να βρουν μια κοινή γραμμή, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία και Κινήσεων για την Κεντροαριστερά, με θέμα το ερώτημα αν υπάρχει εθνική διέξοδος.

«Νομίζω ότι υπάρχει εθνική διέξοδος. Αν λίγο συμμαζευτούμε και αφήσουμε κατά μέρος τις κομματικές ή τις ιδεοληψίες που έχουμε, νομίζω ότι είναι η μόνη διέξοδος που έχουμε. Να καθίσουν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί και να βρουν μια κοινή γραμμή. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο και το προσφυγικό και το ασφαλιστικό, θα έλεγα και το αγροτικό, είναι πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά για να λυθούν χρειάζεται μια ομοφωνία και μια ομοψυχία θα έλεγα εθνική», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.