Εμπλοκή προέκυψε στην σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθώς δύο ομάδες εκπροσώπων του πρωτογενή τομέα δεν έγιναν δεκτές από τον Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πανελλήνια συντονιστική επιτροπή αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων αλλά και την πανελλήνια ένωση νέων αγροτών, οι οποίοι, ενώ προσήλθαν για συνάντηση με πρωθυπουργό, δεν κατάφεραν τον δούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πρώτης:

Καταγγέλουμε την σημερινή συνάντηση γιατί παραφωρα παραβιαζονται τα συνταγματικά μας δικαιώματα. Είναι πρωτοφανές μια πενταμελής επιτροπή που ήρθε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, όλο αυτό να το αδειάζετε.

 Δεν θα παραστούμε στην συνάντηση, εφόσον δεν παίρνουν μέσα τα άτομα που έχουμε εκλέξει.

Θα συναντηθούμε με τους άλλους αργηγούς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ποιους θέλουν να μπουν μέσα ; Αυτοί που θέλουν εκείνοι;

Δείτε το βίντεο:

Την αντίδρασή της για την απαγόρευση εισόδου στο Μαξίμου εξέφρασε και η Πανελλήνια ένωση νέων αγροτών δια του εκπροσώπου της Θεόδωρου Βασιλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για ''πόρτα που βρήκαμε στην προσπάθεια μας για συζήτηση''.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν η ίδια ένωση είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο:

Ενώ συζητήσαμε για τις λύσεις των προβλήμάτων μας με τον Πρόεδρο, βρήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία όταν πήγαμε στον πρωθυπουργό : βρήκαμε πόρτα για να συζητήσουμε και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ.
Τα νέα παιδιά περιμένουν κάποιες κινήσεις. Σήμερα προσπαθήσαμε διάλογο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θέλει διάλογο.Ηρθαμε σήμερα από τα χωράφια μας για διάλογο, δεν το είδαμε όμως αυτό. Μας είπαν ότι δεν ήμασταν στη λίστα των ονομάτων. 

Δείτε το βίντεο:

Η απάντηση της κυβέρνησης

Σε σχέση με τις δύο ομάδες που δεν έγιναν δεκτές από τον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ''η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το χρονικό της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

Την ίδια στιγμή ολοκληρώθηκε η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, στην οποία παρευρίσκονται και αγρότες από τα Τέμπη και τις Μκροθήβες, καθώς μετά από συσκέψεις απόφασισαν να παρακάμψουν τις ενστάσεις τους και να προσέλθουν στο διάλογο και οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, την ώρα που ο πρόεδρος της Πανελλήνιας επιτροπής Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη. 

Το πρόβλημα της εμπλοκής παρακάμφθηκε από τη στιγμή που δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν αντιρρήσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς δεν ήθελαν να καθίσουν και με εκπροσώπους από άλλους φορείς που τους θεωρούν μη αγρότες, δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost, στην σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα εκπροσωπούνται από 16 άτομα περισσότερα από 60 "μπλόκα", τα περισσότερα από τα οποία είχαν κοινοποιήσει στο Μαξίμου τις προτάσεις τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι "έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν του εκπροσώπους τους. Για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός», σημείωσε.

Ηδη, από χθες το βράδυ, σε ένδειξη "καλής θέλησης" οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα, ενώ στην ίδια ενέργεια προχώρησαν και οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Συνάντηση την Τρίτη θέλει ο Μπούτας 

Την ίδια στιγμή, συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο Τρίτη ζήτησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, Β. Μπούτας, ο οποίος σήμερα στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα παρευρεθούν οι μεγαλοαγρότες, αφού όπως είπε, τα αιτήματά τους είναι να φύγουν οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούτα:

Χθες αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό για να του καταθέσουμε τα 5 αιτήματά μας. Τα αιτήματά μας είναι διαφορετικά από των μεγαλοαγροτών" είπε και εξήγησε ότι "μόνοι τους λένε ότι είναι μεγαλοαγρότες καθώς ζητούν να φύγουν οι μικροί και μεσαίοι. Να χαρακτηρίζονται αγρότες μόνο αυτοί που είναι το εισόδημα τους 60% από αγροτικές εργασίες.

Μάλιστα ο κ. Μπούτας αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο κάλεσμα που απηύθυνε στους αγρότες να καθίσουν σήμερα στο τραπέζι του διαλόγου ο κ. Μπούτας τόνισε ότι "η κυβέρνηση ακολουθεί τακτική να μας βάλει να διαχωριστούμε στην σύσκεψη και να τρίβει τα χέρια της από χαρά". 

Αν σήμερα βγουν θετικά πράγματα ο κ. Μπούτας είπε ότι θα είναι αποτέλεσμα συνολικά των αγροτών που παλεύουν. "Δεν βγήκαμε στον δρόμο με αίτημα να συναντηθούμε αλλά με αίτημα να μην μας παίρνουν τα 8 ευρώ από τα 10 που θα βγάλουμε".

Ποιές είναι οι εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης 

Με τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και με αναλογία εισφορών - παροχών αναζητεί διέξοδο από την δίνη του Αγροτικού - Ασφαλιστικού η κυβέρνηση, ενώ κατά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να ανακοινωθεί και η αυτονόμηση του ΟΓΑ, δηλαδή η παραμονή του ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Κατά την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των Αγροτών (είναι προγραμματισμένη στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με παρόντες τους υπουργούς Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου) ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει όλες τις εναλλακτικές προτάσεις της κυβέρνησης με στόχο να βρεθεί άμεσα λύση και να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία εξαιτίας του αποκλεισμού κυρίως του τελωνείο στον Εβρο.

Όπως υποστήριξε ανώτατη κυβερνητική πηγή στο newpost η βασική πρόταση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1. Διαμορφώνονται τρεις διαφορετικές ασφαλιστικές κατηγορίες και παρέχεται η δυνατότητα επιλογής από την πλευρά των Αγροτών. Στην πρώτη κατηγορία, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση θα ανέρχονται σε 12% του εισοδήματος στη δεύτερη στο 15% και στην τρίτη σε 20%.

Έτσι, οι αγρότες θα κληθούν να επιλέξουν τόσο το ύψος των εισφορών όσο βέβαια και το ύψος της μελλοντικής παροχής - σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιλέξει το 12% θα λαμβάνει περίπου το 60% της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ και αντίστοιχα η επιλογή του 15% θα συνεπάγεται ότι η παροχή που θα λαμβάνει στα 67 έτη θα είναι στο 75% της Εθνικής Σύνταξης.

2. Η επιλογή των ασφαλιστικών κατηγοριών θα είναι αποκλειστικά στην ευχέρεια του κάθε αγρότη. Ωστόσο, για τις πρώτες δύο κατηγορίες δεν θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα, θα εφαρμοστούν δηλαδή από την 1.1.2017. Ενώ για την τρίτη κατηγορία, αυτή δηλαδή που θα επιλέξει να καταβάλλει 20%, θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα πενταετίας (2017 - 2021) και με κλιμάκωση που θα ξεκινάει από το 10% ή το 12% και στο μεσοδιάστημα θα διαμορφώνεται στο 15% ή το 17%.

3. Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή αν κάποιος επιλέξει μια από τις δύο πρώτες κατηγορίες, θα μπορεί πριν την συνταξιοδότησή του να καταβάλλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% - για όλο το διάστημα της ασφάλισής του - προκειμένου να λάβει το πλήρες ποσό της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ.

4. Παρότι στην κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι Τρία τα Ασφαλιστικά Ταμεία (Μισθωτών, Επαγγελματιών και Αγροτών) τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει σαφές ότι τέτοια περίπτωση μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Με αυτή την εξέλιξη - να υπάρξουν τρία Ταμεία - διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος. Σε κάθε περίπτωση ειδικό καθεστώς αναμένεται να υπάρξει μόνο για τον ΟΓΑ, κάτι όμως που θα ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνάντηση Τσίπρα - Αγροτών.