Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και στον Πειραιά είναι τις τελευταίες ώρες σχεδόν 10.000 πρόσφυγες μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε αφγανούς μετανάστες και ενισχύοντας τους ελέγχους ταυτοποίησης  Σύρων και Ιρακινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 4.500 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ώρα το ταξίδι τους οδικώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη. Ωστόσο από την Τροχαία τους έγινε πρόταση μόνο για σήμερα τους έχει γίνει πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κεντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (hot spot) στο Σχιστό.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost μέχρι στιγμής μόνο 60 πρόσφυγες έχουν δεχθεί να πάνε εκεί. Αυτοί οι 60 πρόσφυγες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και τακτοποιηθεί στις σκηνές. Παράλληλα υπήρξαν και άλλοι πρόσφυγες που μετέβησαν στο hot spot του Σχιστού αλλά δεν θέλησαν να παραμείνουν εκεί και αποχώρησαν.

Σύμφωνα πάντως με το υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η κατάσταση στο λιμάνι έχει ήδη ομαλοποιηθεί και όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του υπάρχει διαρκής συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την Ελληνική Αστυνομία και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το υπ. Ναυτιλίας αναφέρει ότι η άφιξη 4.427 μεταναστών και προσφύγων οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ανατολικό Αιγαίο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα την απαγόρευση απόπλου των επιβατηγών πλοίων και την καθυστέρηση της ομαλούς μεταφοράς τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες έχουν ήδη πληρώσει τα εισιτήριά τους στα πούλμαν με τα οποία έφτασαν ύψους 50 ευρώ ο κάθε ενήλικος και 25 ευρώ για κάθε ανήλικο και πλέον αναμένουν την απόφαση της τροχαίας για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Την ίδια ώρα τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη στα σύνορα με τα Σκόπια και δεκάδες λεωφορεία έχουν προκαλέσει κομφούζιο σε βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου. Το μεσημέρι της Δευτέρας αφγανοί μετανάστες πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με πλακάτ κατά του αποκλεισμού της διέλευσης τους μέσω Σκοπίων.

Η κατάσταση οξύνθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν η Σερβία έκλεισε τα σύνορά της για τους αφγανούς μετανάστες ενώ και η ΠΓΔΜ έκλεισε τα σύνορα σε Αφγανούς και επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς που εκτός από το υπηρεσιακό χαρτί που παίρνουν από τις ελληνικές αρχές στα νησιά, πρέπει να διαθέτουν και ταυτότητα, διαβατήριο η κάποιον άλλο έγγραφο που εκτός από τη χώρα προέλευσης να πιστοποιεί και την ταυτότητά τους.

Ιδιαίτερα πιεστική είναι η κατάσταση και στο Καστελόριζο, καθώς  όπως είπαν στη «Ροδιακή» κάτοικοι του νησιού την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν στο νησί είχε ξεπεράσει τους 740, τη στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250.