Ένα μικρό καταυλισμό θυμίζει η πλατεία Βικτωρίας τις τελευταίες ώρες καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο εκεί, αφότου σχεδόν 4.500 αποβιβάστηκαν σήμερα στον Πειραιά.

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες οι οικογένειες των προσφύγων έχουν βολευτεί όπως – όπως στην πλατεία,  απλώνοντας ρούχα, με κάποιους να κοιμούνται καταμεσής της πλατείας και άλλους να στριμώχνονται σε παγκάκια ή στο έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται κυρίως για Αφγανούς και αναμένεται να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότεροι σήμερα εδώ και να δικανυκτερεύσουν προκειμένου να φύγουν, αν τελικά τα καταφέρουν, αύριο για την Ειδομένη.

Το δράμα που ζουν χιλιάδες οικογένειες προσφύγων μοιάζει να μην έχει τέλος και παρά τις όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, με τελευταίες εκείνες της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί αρκετά τα τελευταία 24ωρα μετά την απόφαση της Σερβίας αρχικά και έπειτα και της ΠΓΔΜ να κλείσουν τα σύνορά τους σε Αφγανούς ενώ με πολύ αργούς ρυθμούς επιτρέπουν τη διέλευση σε Σύρους και Ιρακινούς.

Νωρίτερα μερικές δεκάδες πρόσφυγες μετέβησαν στο κέντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά που κατέκλυσαν χιλιάδες πρόσφυγες.

Ωστόσο αρκετοί ήταν αυτοί που δεν δέχθηκαν να παραμείνουν εκεί και έτσι γέμισε κόσμο και η πλατεία Βικτωρίας, που και πριν από μερικούς μήνες είχε μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων, με πολλούς κατοίκους της περιοχής να ανοίγουν τις εισόδους πολυκατοικιών προκειμένου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βροχή και το κρύο.