Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, μετά την απόφαση των Σκοπίων να απαγορεύσουν τη διέλευση σε αφγανούς μετανάστες. Ομάδα Αφγανών προχώρησε, πριν από λίγη ώρα, στο κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη, ενώ χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην περιοχή. 

Συγκεκριμένα περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Εν τω μεταξύ, εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και στον Πειραιά είναι τις τελευταίες ώρες σχεδόν 10.000 πρόσφυγες μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε αφγανούς μετανάστες και ενισχύοντας τους ελέγχους ταυτοποίησης  Σύρων και Ιρακινών, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγκρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος χειρίζεται το προσφυγικό, εκτίμησε ότι με τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου στη Γευγελή θα διευκολυνθεί το έργο της Σερβίας, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθούν αισθητά οι προσφυγικές ροές. Προειδοποίησε πάντως για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τα κυκλώματα διακινητών, και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη Σερβία

Στο μεταξύ, το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 4.500 πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν αυτή την ώρα το ταξίδι τους οδικώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ειδομένη. Ωστόσο από την Τροχαία τους έγινε πρόταση μόνο για σήμερα τους έχει γίνει πρόταση να μετεγκατασταθούν στο κεντρο καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας (hot spot) στο Σχιστό.  

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost μέχρι στιγμής μόνο 60 πρόσφυγες έχουν δεχθεί να πάνε εκεί. Αυτοί οι 60 πρόσφυγες έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και τακτοποιηθεί στις σκηνές. Παράλληλα υπήρξαν και άλλοι πρόσφυγες που μετέβησαν στο hot spot του Σχιστού αλλά δεν θέλησαν να παραμείνουν εκεί και αποχώρησαν.