Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν αποκλεισμένοι, έπειτα από την απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορά τους όχι μόνο σε μετανάστες, αλλά και σε πρόσφυγες από τις 6 το απόγευμα. Όλα αυτά, την ώρα που στο λιμάνι του Πειραιά έρχονται κατά κύματα πρόσφυγες από τα νησιά, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα βρουν καταφύγιο στην πλατεία Βικτωρίας. Την ίδια ώρα, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης πραγματοποιήθηκε έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου όπου αποφασίστηκε να καταρτιστεί σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ειδικότερα, στην Ειδομένη, ομάδα Αφγανών μεταναστών προχώρησε το απόγευμα στο κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη. Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Μάλιστα έχουν στήσει αντίσκηνα στις γραμμές και έχουν βάλει μπροστά τα παιδιά τους δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν εάν δεν ανοίξουν τα σύνορα.  Σύμφωνα με το MEGA στην Ειδομένη παραμένουν αποκλεισμένοι περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα. 

Όπως ανέφερε ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, «στην μεθοριακή διάβαση Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πρόσφυγες που φέρουν βεβαίωση με φωτογραφία και σφραγίδα από το ενιαίο κέντρο ελέγχου στην Γευγελή, που λειτουργεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ».

Ο Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά για τους πρόσφυγες, αλλά θα εφαρμόζονται με αυστηρότητα τα συμφωνηθέντα στο Ζάγκρεμπ προκειμένου να μην εγκλωβιστούν στο έδαφος τής Σερβίας άτομα που δεν δέχεται η Κροατία. Ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας ανέφερε, επίσης, ότι 150 άτομα που φιλοξενούνται σε καταυλισμό στα σύνορα με την Κροατία είναι οικονομικοί μετανάστες και όπως δηλώνουν δεν κατάγονται από το Αφγανιστάν. Γι αυτούς -τόνισε- θα εφαρμοστεί η σερβική νομοθεσία που τους παρέχει το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου, ενώ στην περίπτωση που δεν το πράξουν θα απελαθούν.

Κατά κύματα οι πρόσφυγες στον Πειραιά – Γεμίζει η πλατεία Βικτωρίας

Την ώρα που χιλιάδες κόσμου έχουν αποκλειστεί στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη, χιλιάδες πρόσφυγες καταφτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά προερχόμενοι από τα νησιά. Το πρωί έφτασαν 4.500 άτομα, ενώ ακόμα 1.280 πάτησαν το πόδι τους στον Πειραιά απόψε το βράδυ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών και τις προτάσεις για να φιλοξενηθούν στο νέο κέντρο καταγραφής στο Σχιστό, οι περισσότεροι αρνούνται να κατευθυνθούν εκεί και επιλέγουν είτε να αναχωρήσουν οδικώς προς την Ειδομένη, είτε να παραμείνουν κάπου στην Αθήνα. Κάπως έτσι, πολλοί από αυτούς που αφίχθηκαν κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι πως η περιοχή θα «πλημμυρίσει» εκ νέου από πρόσφυγες. Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι της περιοχής άνοιξαν τις εισόδους των πολυκατοικιών ώστε να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βροχή και το κρύο.

Η κατάσταση κρίνεται εξόχως σοβαρή και σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Συμμετείχαν επίσης  ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, ώστε να υπάρχει επίβλεψη της τήρησης των συμφωνηθέντων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αποσπάσει προφορική δέσμευση ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου καμία χώρα δεν θα προχωρήσει σε μονομερές κλείσιμο των συνόρων της.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να καταρτιστεί σχέδιο, για τους «εγκλωβισμένους» πρόσφυγες και μετανάστες σε Πειραιά και Ειδομένη.