Απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης η πλειοψηφία των αγροτικών μπλόκων στην Ελλάδα, με τους αγρότες μάλιστα να διαμηνύουν πως θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους, όπως είχε εξάλλου διαφανεί από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους μετά τη συνάντηση το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μπλόκο των Τεμπών μετά τη γενική συνέλευση σήμερα το βράδυ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις. Οι αγρότες ήδη έκλεισαν τα Τέμπη, ενώ σημειώθηκε ένταση με οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι κινούνταν στην εθνική οδό. Κατόπιν τούτου, οι αγρότες αποφάσισαν να αφήσουν ανοιχτό το δρόμο στα Τέμπη για ορισμένες ώρες, μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία και έπειτα θα τον ξανακλείσουν επ αόριστον. 

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Η Αστυνομία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

 

Στο μπλόκο της Νίκαιας, που δεν έστειλε εκπρόσωπο στο σημερινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ανταπόκριση από την κυβέρνηση στην πρόταση που κατέθεσαν για ξεχωριστή συνάντηση αύριο με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ σε γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα, και για την Τετάρτη προγραμμάτισαν με δυο λεωφορεία να ταξιδέψουν στον Προμαχώνα προκείμενου να δηλώσουν έμπρακτα την υποστήριξη τους στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι τους.

Την ίδια ώρα οι αγρότες του Προμαχώνα αποφάσισαν αιφνιδιαστικό επ΄ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στο τελωνείο της Εξοχής η κίνηση διεξάγεται ομαλά, ενώ για τις 20:00 ήταν προγραμματισμένη γενική συνέλευση για να καθορίσουν η στάση τους.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες στις 16.00 η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί και στα δύο τελωνεία και ενώ αρχική πρόθεση των συμμετεχόντων στα μπλόκα επί ελληνικού εδάφους ήταν το «ελευθέρας» για σήμερα, ωστόσο τα «πράγματα αλλάζουν αιφνίδια, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι η κατάσταση είναι ρευστή».

Από την πλευρά τους, αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα εμφανίζονται οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, καθώς κατά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν φάνηκε λύση, αλλά όπως λένε «η κυβέρνηση δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των μπλόκων Δημήτρης Μόσχος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρει το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ επανέλαβε την έκκληση των αγροτών για μείωση του κόστους παραγωγής. Ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Τις προτάσεις της κυβέρνησης απέρριψαν και οι αγρότες των Μαλγάρων. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκο, Αχιλλέας Καμπούρης, σημείωσε πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».

Στην Πελοπόννησο άνοιξε ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, που είχε αποφασιστεί νωρίτερα. Στην άκρη του δρόμου, ωστόσο, παραμένουν μεγάλος αριθμός αγροτών με τα τρακτέρ.

Στην Κρήτη, οι αγρότες της οποίας δεν συμμετείχαν όπως είχαν ανακοινώσει στη σημερινή συνάντηση, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου από νέους αγρότες.

Οι νέοι αγρότες από διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου,  οι οποίοι μεταξύ άλλων διεκδικούν χρήματα που όπως τονίζουν, δεν πήραν ποτέ από τα κοινοτικά πλαίσια του 2009 στα οποία είχαν ενταχθεί,  διαμαρτυρήθηκαν έξω από την Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μεταφέρουν και εκεί τα αιτήματά τους, όμως τα γραφεία ήταν κλειστά κι έτσι στη συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, από όπου όμως απουσίαζε ο βουλευτής και είχαν συνάντηση με συνεργάτη του. Οι αγρότες ακολούθως επέστρεψαν στην Περιφέρεια και είχαν νέα συνάντηση με την κ. Βρέντζου και αμέσως μετά αποχώρησαν.

Παράλληλα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου – Ηρακλείου.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εθνική Οδό για το κλείσιμο της επ΄ αόριστον όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεση τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.