Μεγάλη ανησυχία και άγχος για την επόμενη ημέρα κυριαρχεί στην αγορά του Πειραιά, με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στα πέριξ του λιμανιού να τονίζουν ότι ‘’έχουν υπομονή και σκύβουν με ενδιαφέρον πάνω στο θέμα των προσφύγων που έρχονται κατά εκατοντάδες από τα νησιά’’ αλλά δεν παύει αυτή η εικόνα να πλήττει ακόμα περισσότερο την ήδη πεσμένη αγοραστική κίνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες μετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν προς την Ειδομένη.

Ήδη το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue star 1 μεταφέροντας 1130 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη

Το πλοίο μετέφερε 904 άτομα από τη Μυτιλήνη και 229 από τη Χίο, ενώ στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Διαγόρας" με μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Την εικόνα από την αγορά του Πειραιά και την ανησυχία των εμπόρων και των επιχειρηματιών δίνει στο newpost ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της πόλης Νίκος Μανασιώτης: ‘’Η αλήθεια είναι ότι είναι έντονα τα παράπονα τις τελευταίες ημέρες από τα μέλη μας, αν και αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει εδώ και μήνες’’.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ήδη από τον Σεπτέμβριο υπήρχε μια συνεχή ροή κυρίως Σύρων προσφύγων, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα έβρισκαν καταφύγιο και… κοιμόντουσαν κιόλας στις στοές της αγοράς.

Χθες μάλιστα, το εμπορικό κέντρο του Πειραιά… παρέλυσε για κάποιες ώρες λόγω καθιστικής διαμαρτυρίας που έγινε από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον κ. Μανασιώτη:

Υπάρχει έντονη ανησυχία, καταρχάς για την εικόνα του Πειραιά, που είναι… μίζερη και καθόλου φιλική προς τον καταναλωτή με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έχουμε πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης, τώρα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα χειρότερα.

Από την άλλη πλευρά, οι έμποροι έχουν ανοχή και υπομονή με ό,τι συμβαίνει και στέκονται με ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα των προσφύγων : «Είναι άνθρωποι και αυτοί και καταλαβαίνουμε πλήρως τι έχουν περάσει. Αλλά και η υπομονή έχει και τα όρια της. Υπάρχει για παράδειγμα ανησυχία για εγκληματικότητα ή κλοπές. Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα ξεσηκωθούν και οι έμποροι;» επισημαίνει ο πρόεδρος.

Σε μια προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης ο εμπορικός σύλλογος της πόλης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, ενώ σήμερα επίκειται συνάντηση με τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα.