ΕΛΛΑΔΑ

Χάος στην Ειδομένη από τους Αφγανούς - Πρόσφυγες από τα Τρίκαλα μέχρι τον Πειραιά

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2016, 13:13 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2016, 14:25
Χάος στην Ειδομένη από τους Αφγανούς - Πρόσφυγες από τα Τρίκαλα μέχρι τον Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Τουλάχιστον 14 λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από το πρωί από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα. 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τουλάχιστον 14 λεωφορεία γεμάτα Αφγανούς πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει από το πρωί από την Ειδομένη με προορισμό την Αθήνα.

Η αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αφγανοί από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή δήλωσε πως πρέπει να γίνεται σωστός έλεγχος των ανθρώπων που προσεγγίζουν στην ουδέτερη ζώνη, μετά την απαγόρευση διέλευσης σε Αφγανούς.

«Πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι στην ουδέτερη ζώνη, από πλευράς ΠΓΔΜ, αναμένουν για επαναπροώθηση 67 άτομα από τις χώρες του Μαγκρέμπ.

Τα τρένα εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης  αφού δεν έχουν ελευθερωθεί ακόμη από τους Αφγανούς οι σιδηροδρομικές γραμμές.

 Όπως είπε ο εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας Ανέστης Σαχπελίδης, "έξι τρένα αναμένεται να ανέβουν, έξι να κατέβουν, μεταφέροντας πετρέλαιο και κοντέινερ".

Εκατοντάδες πρόσφυγες στην Καλαμπάκα

Την ίδια ώρα περισσότεροι από 400 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, βρίσκονται από χθες βράδυ καθηλωμένοι στην ευρύτερη περιοχή του Μουργκανίου στην Καλαμπάκα, καθώς δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι τους με λεωφορεία προς την Ειδομένη.
Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν από τον Πειραιά και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμπάκας, Χρήστος Σινάνης, παραμένει άγνωστο το πότε θα αναχωρήσουν από την περιοχή.

Οι πολίτες των Τρικάλων ανταποκρίνονται με μεγάλη συγκίνηση στις ανάγκες των προσφύγων. Πολίτες μεμονωμένα με σακούλες γεμάτες τρόφιμα καταφτάνουν στο χώρο, όπου βρίσκονται και δεκάδες παιδιά, ανάμεσα στους 450 περίπου πρόσφυγες, ενώ απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιβηχικά σιρόπια, και πάνες για τα μικρά παιδιά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Τρικκαίων

Δημιουργία νέων κέντρων μετεγκατάστασης μελετά η κυβέρνηση

Η πιθανότητα δημιουργίας νέων κέντρων μετεγκατάστασης προς προώθηση προσφύγων-μεταναστών, σε άλλες περιοχές εξετάζεται για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων, διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, με αφορμή πληροφορίες περί δημιουργίας νέων κέντρων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται για hot spots αλλά για relocation camps.