Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο τα παιδιά να μυηθούν στον αθλητισμό και τα ιδεώδη που σχετίζονται με αυτόν όπως τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της ομαδικής προσπάθειας πραγματοποιεί για χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα η ΟΠΑΠ ΑΕ μέσα από τις αθλητικές τις ακαδημίες.

Φιλοσοφία του προγράμματος είναι καταρχήν τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό να πάρουν εφόδια μέσα από την προσπάθεια και τη συνύπαρξη με άλλα παιδιά αλλά και με ειδικούς, αφού παρέχεται η κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη όχι μόνο από προπονητές αλλά και παιδαγωγούς, ψυχολόγους, διατροφολόγους κτλ, να γίνουν πρώτα απ΄όλα σπουδαίοι άνθρωποι και μετά αθλητές ή/και πρωταθλητές.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο project που αναπτύσσεται σε 125 Ερασιτεχνικά Σωματεία Ποδοσφαίρου, και στο οποίο συμμετέχουν ήδη 10.000 παιδιά, ηλικίας 7-10 ετών, και 450 προπονητές που έχουν αναλάβει να «δώσουν τα φώτα τους» στους μικρούς αθλητές.

Βασική κατευθυντήρια γραμμή του προγράμματος είναι η συνεχής και διαδραστική εκπαίδευση των προπονητών, των παιδιών και των γονέων τους, με στόχο την αναβάθμιση των προτύπων της αθλητικής εκπαίδευσης και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των ερασιτεχνικών σωματείων.

Στο πλαίσιο αυτό προσφέρεται στα παιδιά αλλά και στις οικογένειες τους υποστήριξη σε διάφορους τομείς, με στόχο την υιοθέτηση συμπεριφορών που ενισχύουν το ευ αγωνίζεσθαι, την αγάπη για τη σωματική δραστηριότητα,  τον αθλητισμό, τον υγιή ανταγωνισμό και την ομαδικότητα.

Συγκεκριμένα παρέχεται ετήσια εκπαίδευση και συμβουλευτική, μέσω διαδικτύου, γονέων και προπονητών, σε θέματα υγείας, διατροφής και ψυχολογίας των παιδιών.

Παράλληλα τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τη βοήθεια επιστημονικού προσωπικού πώς να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες ενώ μέσα από το παιχνίδι και ειδικές δράσεις με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα μυούνται στα ιδεώδη του αθλητισμού.

Στις ακαδημίες εξάλλου τα παιδιά προμηθεύονται τον κατάλληλο εξοπλισμό (μπάλες και επικαλαμίδες κατάλληλες για την ηλικία τους) ώστε να προπονούνται με ασφάλεια.

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό φεστιβάλ των ακαδημιών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η πρεμιέρα έγινε στις 14 Φεβρουαρίου στο Ηράκλειο Κρήτης και ακολούθησε η Πάτρα με την πολύ δυναμική συμμετοχή περισσότερων από 1.000 παιδιών. Οι μικροί αθλητές συμμετείχαν σε παιχνίδια ομαδικότητας και ποδοσφαιρικών δεξιοτήτων, μαθήματα για θέματα διατροφής μέσα από παιχνίδι, καθώς και σε μία βιωματική εμπειρία, αγωνιζόμενοι ως Παραολυμπιακοί αθλητές.

Τη σκυτάλη μέχρι τον Ιούνιο παίρνουν διαδοχικά οι πόλεις: Άργος, Αθήνα – Καλλιθέα, Κατερίνη, Λάρισα, Ιωάννινα, Ξάνθη, Αθήνα – Περιστέρι και Θεσσαλονίκη.