Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας στην Ειδομένη προκειμένου να απομακρυνθούν οι Αφγανοί από τον καταυλισμό και από τις σιδηροδρομικές γραμμές, τις οποίες κατέλαβαν χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ.

Γύρω στις 4 το απόγευμα άρχισε ξανά η διέλευση για Σύρους και Ιρακινούς, ωστόσο η διαδικασία προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι μέχρι τις 18:00 είχαν περάσει μόλις 70 χρόνια. Ανοιχτή πια και η σιδηροδρομική γραμμή και ήδη έχουν περάσει τρεις αμαξοστοιχίες, ενώ γεμάτος, με περίπου 2.500 άτομα, είναι ο καταυλισμός στην Ειδομένη.

Περίπου 1.200 μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν απομακρύνθηκαν με πούλμαν με προορισμό την Αθήνα, ενώ λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην πρωτεύουσα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από το επόμενο 24ωρο αναμένεται να οδηγούνται στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα και θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει από τις 7 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία προκειμένου να εκκενώσει την περιοχή.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», μεταφέροντας 221 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Συνολικά 1.556 μετανάστες και πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου και Κω.