Σε ένα απέραντο hot spot έχει μετατραπεί τις τελευταίες ώρες η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα, καθώς  έχουν ακινητοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μοτέλ της περιοχής περισσότεροι από 500 πρόσφυγες. Όλα αυτά την ώρα που στον καταυλισμό προσωρινής φιλοξενίας στην Ειδομένη επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς έχουν συγκεντρωθεί για να διανυκτερεύσουν περίπου 4000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από χθες το μεσημέρι όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη

Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να έχει ακινητοποιήσει εκατοντάδες πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.

Στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.

Πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. 

Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούν οι πρόσφυγες, είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μάλιστα άμεσα.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τους επιτηρούν, όμως η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο εφιαλτική, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες για να περάσουν και δεύτερο βράδυ.

«Είμαστε Σύροι, αυτό για εμάς είναι το ταξίδι της ελπίδας. Πήραμε το πλοίο του θανάτου για το ταξίδι μας. Το μόνο που θέλουμε είναι να φύγουμε από τον πόλεμο. Ταξιδεύουμε για πάνω από ένα μήνα, είμαστε κουρασμένοι άρρωστοι και δεν έχουμε λεφτά.Θέλουμε μόνο να συνεχίσουμε το ταξίδι μας έστω και περπατώντας... », ανέφερε στο lamiareport ένας από τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν ήδη τα πρώτα λεωφορεία με μετανάστες που αναχώρησαν νωρίτερα από την Ειδομένη, αφότου ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού που είχαν δημιουργήσει Αφγανοί, καθώς αποκλείστηκαν από τα Σκόπια.

Την ίδια ώρα συνεχίζουν να φτάνουν το λιμάνι του Πειραιά και άλλοι πρόσφυγες από τα νησιά. Το μεσημέρι κατέπλευσε  το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», μεταφέροντας 221 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί αρκετά τα τελευταία 24ωρα μετά την απόφαση αρχικά της Σερβίας και έπειτα και των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα σε Αφγανούς, και ταυτόχρονα δυσκολεύοντας τη διαδικασία για τους Σύρους και Ιρακινούς, που περνούν πια τα σύνορα με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αύριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιππο Γκράντι, στο Μέγαρο Μαξίμου.