Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

Έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου

Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για πέντε λεωφορεία, ενώ μέσα στην ημέρα υπολογίζεται ότι συνολικά θα καταφτάσουν 40 λεωφορεία, που μεταφέρουν πρόσφυγες από διάφορα σημεία της Ελλάδος.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί αρκετά τα τελευταία 24ωρα μετά την απόφαση αρχικά της Σερβίας και έπειτα και των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορα σε Αφγανούς, και ταυτόχρονα δυσκολεύοντας τη διαδικασία για τους Σύρους και Ιρακινούς, που περνούν πια τα σύνορα με πολύ αργούς ρυθμούς. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον καταυλισμό προσωρινής φιλοξενίας στην Ειδομένη να επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 4000 πρόσφυγες. 

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα, καθώς  έχουν ακινητοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μοτέλ της περιοχής περισσότεροι από 500 πρόσφυγες. 

Στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις. 

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το "Αριάνδη 2" μετέφερε 1692 άτομα από Μυτιλήνη και Χίο και 13 άτομα το "Βlue star 2" από την Κω. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ ενώ άλλοι αναμένεται να μεταφερθούν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο