current views are: 5

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση08:57

Στο «κόκκινο» οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Μπλόκα σε Βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, με τα μπλόκα να συνεχίζονται τόσο στο βόρειο τμήμα της χώρας, όσο και στην Πελοπόννησο. 

Δημοσίευση 08:57’

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, με τα μπλόκα να συνεχίζονται τόσο στο βόρειο τμήμα της χώρας, όσο και στην Πελοπόννησο. 

Με αμείωτη ένταση εξακολουθούν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την Ελλάδα οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα, με τα μπλόκα να συνεχίζονται τόσο στο βόρειο τμήμα της χώρας, όσο και στην Πελοπόννησο. 

Παρά την χθεσινή τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί, οι αγρότες βαδίζουν, ήδη, στο δεύτερο μήνα των κινητοποιήσεών τους και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν, αν δεν υπάρξει εξέλιξη και απόσυρση του ασφαλιστικού. 

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία είναι το εξής:

  •   Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία(δεύτερος 24ωρος αποκλεισμός σήμερα από τις 11 το πρωί) και Νίκης με την πΓΔΜ (10:00-16:00 και 18:00-00:00 αποκλεισμός). Τονίζεται ότι όταν δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, οι επικεφαλής των μπλόκων στα τελωνεία, δίνουν «ελευθέρας» για εκτόνωση της κατάστασης, αλλά κυρίως για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των αυτοκινητιστών.
  •    Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
  •    Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
  •    Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
  •    Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00, ενώ επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο αποτελεί και το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό προχώρησαν από προχθές στις 17:00 χθες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Τονίζεται ότι από τις προαναφερόμενες περιοχές, δύναμη των μπλόκων μεταβαίνει στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για εμψύχωση των συναδέλφων τους και συμπαράσταση «στη μάχη που δίνουν καθημερινά, για περισσότερα από ένα μήνα τώρα». 

Εγκλωβισμένα φορτηγά στα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής 

 Εξάλλου, σε επ΄αόριστον αποκλεισμό των τελωνείων του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, για τα φορτηγά και τις νταλίκες, έχουν προχωρήσει οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στα μπλόκα που έχουν στήσει για περισσότερο από ένα μήνα τώρα επί ελληνικού εδάφους, παραμένοντας ωστόσο διαλλακτικοί για τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τα λεωφορεία.

Χθες Τρίτη λίγο μετά τις 23:30 το βράδυ, οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές έδωσαν τελικά «ελευθέρας» στα Ι.Χ οχήματα και τα λεωφορεία, που από τις 3 το μεσημέρι δεν επέτρεπαν να εισέλθουν στο βουλγαρικό χώρο. 

«Η κατάσταση παραμένει η ίδια μέχρι και αυτήν την ώρα», μας επισήμανε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου επί ελληνικού εδάφους Στέργιος Λίτος, προσθέτοντας: «περιμένουμε πολύ κόσμο σήμερα στο τελωνείο του Προμαχώνα από διάφορα σημεία της Ελλάδας».

Επ’ αόριστον στην Εξοχή-Το πρόγραμμα διέλευσης

 Σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου της Εξοχής-για τα φορτηγά και τις νταλίκες- στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προχώρησαν χθες στις 10 το βράδυ οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει επί ελληνικού εδάφους και σήμερα όρισαν και γνωστοποίησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πρόγραμμα που θα ακολουθούν. Όπως μας είπε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου «10:00-15΅:00 και 17:00-22;30 θα είμαστε κλειστά για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία». 

Τα μπλόκα συνεχίζονται και στην Πελοπόννησο

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα μπλόκα της Κάτω Αχαΐας και του Κουρτεσίου Ηλείας, προκειμένου να ληφθούν νέες αποφάσεις.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, έκτος από τρεις ώρες κάθε πρωί 06:00 με 10:00, ώστε να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Σχετικά με τους αποκλεισμούς στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες θα κλείσουν σήμερα την εθνική οδό Αμφιλοχίας – Λευκάδας, από τις 12:00 έως και τις 14:00, στον κόμβο του Αγίου Νικολάου. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Επίσης, στις 7 το βράδυ αγρότες θα κλείσουν για μία ώρα την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, αναμένεται να κλείσουν τον δρόμο από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 10 το βράδυ. Στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, αγρότες της Αιγιάλειας συνεχίζουν τον καθημερινό αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών από τις 7 το βράδυ έως και τις 10 στο ύψος του Αιγίου.

Ακόμη, οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με ολιγόωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου. 

Εξάλλου, τη γέφυρα του Πάμισου, που ενώνει τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα, θα κλείσουν σήμερα, από τις 2:30 μετά το μεσημέρι έως και τις 5:00 το απόγευμα, οι αγρότες της Μεσσήνης, που ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους.

Την ίδια στιγμή, το “μέτωπο” των αγροτών της Τριφυλίας καλά κρατεί, καθώς από τις 4:00 έως και τις 6:30 το απόγευμα κλείνουν και πάλι τον κόμβο στο Καλό Νερό, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία και Καλαμάτα.


σχετικα αρθρα