ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη για τα μπλόκα - Με ολικό μπλακ άουτ απειλούν οι αγρότες

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2016, 13:08 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2016, 14:41
Παρέμβαση από τη Δικαιοσύνη για τα μπλόκα - Με ολικό μπλακ άουτ απειλούν οι αγρότες
Facebook Twitter Whatsapp

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν τα συνεχιζόμενα μπλόκα των αγροτών σε δεκάδες σημεία όλης της χώρας. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν τα συνεχιζόμενα μπλόκα των αγροτών σε δεκάδες σημεία όλης της χώρας. Με παραγγελία της προς τους κατά τόπους εισαγγελείς τους ζητά να παρέμβουν, με την βοήθεια της Αστυνομίας, προκειμένου να ανοίξουν τα αγροτικά μπλόκα.

Μάλιστα, ζητά να ασκηθούν ποινικές διώξεις, όπου υπάρχει ευθύνη, για παρακώλυση συγκοινωνιών από τους αγρότες που έχουν αποκλείσει τις εθνικές οδούς.  «Ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους», όπως αναφέρει, η κυρία Κουτζαμάνη στην εισαγγελική παραγγελία. 

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέος του ΑΠ προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας:

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από  τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.

Πυρετώδεις συνελεύσεις των αγροτών: Φόβοι για ολικό «μπλακ άουτ» - «Θέλουμε διάλογο όχι μονόλογο»

Από την πλευρά τους οι αγρότες φαίνεται ότι δεν πτοούνται από την πιθανότητα άσκησης ποινικών διώξεων και διατυπώνουν την προθεσή τους να εξακολουθήσουν τον αγώνα τους.

Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα πάνω από 60 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε γενική συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μην διστάζοντας, όπως λένε οι πληροφορίες, να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα και να κάνουν μπλόκα σε όλη την χώρα. 

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γκόντια μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, ''δεν πήραμε αυτό που θέλαμε από τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, χάσαμε κιόλας. Θα χαρακτήριζα αυτό που έγινε ως ''εποικοδομητικό μονόλογο''. Σε αυτό το πλαίσιο, η εικόνα που έχω από τα περισσότερα μπλόκα είναι να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και μάλιστα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. 

Ο κ. Γκόντιας μιλά, μάλιστα, για γενικό ''μπλάκ άουτ'' στις μεγάλες οδικές αρτηρίες όλης της χώρας. 

''Δεν αρνούμαστε να φορολογηθούμε. Αυτό που αρνούμαστε είναι να εξοντωθούμε'' τονίζει  ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι στο σημερινό κάλεσμα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ότι ''είμαι διατεθειμένοι να το κάνουμε, αρκεί να υπάρξει διάλογος''.

Την κλιμάκωση των αγώνων των αγροτών και των κτηνοτρόφων εκτιμά από την δική του πλευρά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, προσθέτοντας ότι υπάρχει στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα μια διάχυτη απογοήτευση. 

''Είναι γεγονός ότι δεν μείναμε ευχαριστημένοι από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό'' εξηγεί, προσθέτοντας ''Δεν βγήκε τίποτα καλό. Αντίθετα τώρα υπάρχει ένας θυμός και μια απογοήτευση. Αν λάβουμε αυτό ως δεδομένο, υπάρχει διάθεση εντατικοποίησης'' καταλήγει.

Συγκρατημένη στάση διατηρούν προς το παρόν οι αγρότες της Κρήτης, τονίζοντας ότι ''θέλουμε να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά να έχει ατζέντα και συμμετοχή και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ''Δεν έχει νόημα να συζητάμε, όταν μιλάμε για μονόλογο''.