Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Λέσβου, τον δήμο και σε τοπικούς φορείς, χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Bild», με τίτλο «Λέσβος, το νησί των νεκρών προσφύγων».

Το δημοσίευμα καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους τόσο ο δήμος όσο και η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, εκφράζει την απογοήτευση και τον προβληματισμό της για τα δημοσιεύματα της BILD σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του.

«Όλο αυτό το διάστημα όλοι μας βιώνουμε το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που φτάνουν στις ακτές μας εξαντλημένοι, λεηλατημένοι με κάθε τρόπο, αβοήθητοι. Αβοήθητοι από μια Ευρώπη που ανέχεται τον πόλεμο που τους ξεριζώνει, από μια Ευρώπη που δεν μπορεί στοιχειωδώς να διαχειριστεί ακόμα και το θέμα της μεταφοράς τους από την Τουρκία. Στον αιώνα μας άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τη διέλευση του Αιγαίου, φουσκωτές βάρκες αμφιβόλου ποιότητας, με τα γνωστά αποτελέσματα των πνιγμών και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Στον αντίποδα χώρες της Ευρώπης κλείνονται σε κλουβιά από συρματοπλέγματα για να «προστατευθούν», να ξορκίσουν το κακό, γίνονται οι ίδιες χώρες «νεκρών» ανθρώπων.

Εμείς εδώ στη Λέσβο καλούμε κάθε ελεύθερο στη ψυχή άνθρωπο, να μας επισκεφθεί, για να δει από κοντά πώς διαχειριζόμαστε το πρόβλημα με τις όποιες δυνάμεις έχουμε. Να δει το χαμόγελο των ανθρώπων που έρχονται στα παράλια μας, να δει τις προσπάθειες μας στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου και Νησιωτικού περιβάλλοντος, να δει τα πρόσωπα των ντόπιων που μέρα – νύχτα προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπου και όσο ο καθένας μπορεί.

Και το κυριότερο μέσα σε αυτή την ένταση να διαπιστώσει ότι η Λέσβος εξακολουθεί να είναι φιλόξενος και ασφαλής τουριστικός προορισμός, που σέβεται στο ακέραιο και τον τελευταίο της επισκέπτη.

Προτρέπουμε λοιπόν το Γερμανικό, αλλά και στο σύνολο του, τον Ευρωπαϊκό Τύπο, να στηρίξει μέσω της προβολής τη χώρα μας και τα Νησιά μας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία κρατούν ψηλά τα ιδεώδη του σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας.        

Προκόπης Σινάνης

Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου».

Την εικόνα που δίνει για το νησί το δημοσίευμα καταδίκασε χθες και ο δήμος Λέσβου σημειώνοντας ότι «σε κάθε μαύρη εικόνα που παρουσιάζει η εφημερίδα “Bild”, έχουμε να αντιπαραθέσουμε δεκάδες χιλιάδες εικόνες ελπίδας, ανθρωπιάς και ζωής».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «σε αντίθεση με όσα το δημοσίευμα αναφέρει, περί “ζοφερής κατάστασης”, καθώς και τις προσεκτικά σκηνοθετημένες εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, η Λέσβος είναι το νησί που σώζει ζωές, που προσφέρει απλόχερα αγάπη, συμπαράσταση και ανθρωπιά, ενώ παράλληλα παραμένει ένας τόπος πανέμορφος, φιλόξενος και πάνω απ’ όλα ασφαλής, για κάθε επισκέπτη».

«Προσκαλούμε τους συντάκτες του παραπάνω άρθρου», σημειώνει στην ανακοίνωση του ο δήμος Λέσβου, «να επισκεφθούν ξανά τη Λέσβο, όπου θα τους ξεναγήσουμε στον καθορισμένο χώρο αποθήκευσης σωσιβίων, που τον παρουσίασαν ως ένα ατελείωτο βουνό από σκουπίδια, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ και στους άλλους οργανωμένους χώρους πρώτης υποδοχής, καθώς και σε μια περιπολία σκάφους του Λιμενικού, του οποίου τα πληρώματα καθημερινά σώζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η Λέσβος διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με υποδειγματικό τρόπο μεγάλες προσφυγικές ροές και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Παράλληλα, παραμένει ένας ιδανικός τουριστικός προορισμός, με πλούσιες φυσικές ομορφιές και αποδεδειγμένα φιλόξενους κατοίκους».

Στο γεγονός ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφέρθηκε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι από κοινού με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Όπως είπε ο κ. Γαληνός, η Λέσβος η οποία σήκωσε μόνη της στην πλάτη της το βάρος της προσφυγικής κρίσης, πράγμα που απέφυγε να πράξει η Ευρώπη, κινδυνεύει σήμερα με ακυρώσεις τουριστικών πακέτων εξαιτίας δημοσιευμάτων όπως αυτό σήμερα της “Bild”».

«Η Λέσβος» είπε ο κ. Γαληνός «δεν είναι νησί των νεκρών αλλά νησί της ελπίδας των προσφύγων που διασώθηκαν και που οι ντόπιοι κάτοικοι -μαζί με τις αρχές- περιέθαλψαν στέλνοντας μάθημα-μήνυμα ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο».

Στο επίμαχο δημοσίευμα δύο ρεπόρτερ της «Bild», που το υπογράφουν, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι «οι σκηνές που απεικονίζονται στο τρισδιάστατο βίντεο αντανακλούν την ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο: σωσίβια πεταμένα στις ακτές του νησιού αλλά και πρόχειροι τάφοι των προσφύγων που έχασαν την ζωή τους στα νερά της Μεσογείου στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν από την φρίκη του πολέμου στην πατρίδα τους και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην ευρωπαϊκή " γης της επαγγελίας"».

Κάνει ακόμη αναφορά στο νεκροταφείο προσφύγων σημειώνοντας ότι «λίγοι στο νησί ξέρουν ότι υπάρχει αυτό το νεκροταφείο» και σχολιάζουν ότι: «Η Λέσβος ήταν κάποτε γνωστή ως ο παράδεισος των διακοπών. Για τους πρόσφυγες έγινε ένας τόπος ελπίδας. Τώρα όμως, έγινε το νησί των νεκρών προσφύγων.  Από τον Ιανουάριο, περίπου 400 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους στη Μεσόγειο».