Νέες ενδείξεις για την ενδεχόμενη απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη προκύπτουν από έρευνες που έκαναν σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε χώρο του παραρτήματος της πτέρυγας Στ΄ των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατείται το φυλακισμένο μέλος του Επανασταστικού Αγώνα. 

Ειδικότερα στην έρευνα σε κοινόχρηστο χώρο της πτέρυγας, βρέθηκαν κομμένα και επιμελώς καλυμμένα ένα δύο κάθετα σίδερα.

Αυτή τη στιγμή επιθεωρητές και ο επικεφαλής της εξωτερικής φρούρησης του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκονται ήδη στο κοινόχρηστο χώρο της εν λόγω πτέρυγας και εξετάζουν επί τόπου τα δεδομένα.

Παράλληλα,  διατάχθηκε κατεπείγουσα πειθαρχική έρευνα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση του συμβάντος και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε τυχόν εμπλεκόμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας και προετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση εναέριων προσβολών των φυλακών.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο τονίζει:

  • Στο προαύλιο του συγκεκριμένου παραρτήματος υπάρχουν υπερυψωμένα συρματόσκοινα για την αποτροπή προσέγγισης εναέριων μέσων.
  • Κανένα πλέγμα δεν αφαιρέθηκε, τα τελευταία χρόνια, από το συγκεκριμένο προαύλιο.
  • Κανένα προαύλιο δεν άλλαξε μέγεθος, τα τελευταία χρόνια.

Η παραμονή στις φυλακές Κορυδαλλού συγκεκριμένων κρατουμένων δεν είναι επιλογή του υπουργείου, αλλά νομική υποχρέωση λόγω της εκδίκασης των υποθέσεών τους σε δικαστήρια της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται πως η σύντροφος του Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, φέρεται να προετοίμαζε την απόδρασή του με ελικόπτερο. Χτες ταυτοποιήθηκε το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο ελικόπτερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από την πρόοδο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Γενετικός τύπος αγνώστου θήλεος ατόμου, που προέκυψε κατά τη διενέργεια εργαστηριακών – συγκριτικών εξετάσεων από την ανάλυση αιματηρών κηλίδων από πουκάμισο, που φορούσε ο πιλότος του ελικοπτέρου, ταυτίζεται με γενετικό τύπο αγνώστου θήλεος ατόμου, που προέκυψε από την ανάλυση βιολογικού υλικού από:

  • τρίχα, που βρέθηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, στην περιοχή Κυψέλης Αττικής (γιάφκα Επαναστατικού Αγώνα που είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας την 10-04-2010),
  • σε βιβλίο που βρέθηκε σε οικία, στην οποία διέμενε ο ΜΑΖΙΩΤΗΣ Νικόλαος μαζί με τη σύντροφό του ΡΟΥΠΑ Παναγιώτα, στα Καλύβια Αττικής, το μήνα Απρίλιο 2010, οπότε έλαβε χώρα η σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας,
  • σε μάλλινο γάντι, που βρέθηκε σε διαμέρισμα άλλης πολυκατοικίας, στην περιοχή Κυψέλης Αττικής (γιάφκα Επαναστατικού Αγώνα που είχε αποκαλυφθεί στο πλαίσιο επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας την 10-04-2010),
  • σε γάζα, που βρέθηκε εντός Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου, που χρησιμοποιούσε ο ΜΑΖΙΩΤΗΣ Νικόλαος, το μήνα Απρίλιο 2010, οπότε έλαβε χώρα η σύλληψη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας,
  • σε αντικείμενα πειστήρια (οδοντόβουρτσα, διακόπτης θερμοστάτη, αποτσίγαρα κ.α.), που βρέθηκαν σε διαμέρισμα στο Μαρούσι Αττικής, όπου διέμεναν ο ΜΑΖΙΩΤΗΣ Νικόλαος μαζί με τη σύντροφό του ΡΟΥΠΑ Παναγιώτα, το μήνα Ιούλιο 2014.