current views are: 5

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση17:55

Ύπατος Αρμοστής: Η Ευρώπη να τηρήσει τις αποφάσεις για τους πρόσφυγες

Το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης. 

Δημοσίευση 17:55’

Το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης. 

Το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων «είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου» τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, και ζήτησε την εφαρμογή των αποφάσεων από την πλευρά της Ευρώπης για το προσφυγικό, την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων και τη δημιουργία νόμιμων διόδων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γκράντι, ο οποίος σήμερα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης, και ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

«Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία δεν είναι η λύση γιατί, όπως εξήγησε, η χώρα αυτή «έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος και πρέπει όλες οι χώρες του ΟΗΕ να μοιραστούν αυτό το βάρος». Σχετικά με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ο Ύπατος Αρμοστής σχολίασε πως «δεν ξέρουμε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά εκ μέρους μας υπάρχει το αίτημα, ό,τι και να κάνει το ΝΑΤΟ, να γίνει με πλήρη σεβασμό προς τα δικαιώματα των προσφύγων».

Τέλος, είπε ότι η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί: με υλική υποστήριξη, όπως τέντες, προκατασκευασμένα σπίτια, κουβέρτες, με εργατικό δυναμικό, καθώς και με συλλογή περισσότερων οικονομικών πόρων από δωρητές. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο προσφυγικός πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει αυτό, είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμά μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε.


σχετικα αρθρα