Κατά χιλιάδες εξακολουθούν και έρχονται οι πρόσφυγες από τη Συρία στη χώρα μας. Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι ασφυκτική καθώς στην ουδέτερη ζώνη περνούν πρόσφυγες με το σταγονόμετρο. 

Το λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες ενώ τα πρώτα hotspot έχουν γεμίσει.

Ακόμη 2100 πρόσφυγες αναχώρησαν από τα νησιά με προορισμό την ενδοχώρα ενώ από αυτούς οι περίπου 1800 έχουν για πρώτο σταθμό τον Πειραιά. 

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, χτες και μέχρι σήμερα το πρωί, στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1476 άτομα αριθμός μειωμένος σε σχέση με την Τρίτη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ σήμερα το μεσημέρι προκειται να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη η υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Νορβηγίας Ελίζα Άσπακερ. Η υπουργος θα επισκεφθεί το hot spot της Μόριας και άλλους χώρους αποβίβασης και περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα στα Τρίκαλα έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες πρόσφυγες κυρίως Σύροι και Ιρακινοί. Η ανταπόκριση των αρχών αλλά και των κατοίκων είναι συγκινητική. 

Πολίτες καταφτάνουν με σακούλες γεμάτες, με είδη πρώτης ανάγκης, ενώ και φαρμακοποιοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνεισφέρουν σε φάρμακα. Επίσης, τοπικές επιχειρήσεις συμβάλλουν κι αυτές με κάθε τρόπο στην προσπάθεια αντιμετώπισης ελλείψεων σε τρόφιμα και νερό.

 Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει πως κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου Τρικκαίων. Έτσι, σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και το Νοσοκομείο Τρικάλων, παρέχονται οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες και κάθε άλλη ιατρική συνδρομή, σε όσους έχουν ανάγκη. Ταυτοχρόνως, οι εργαζόμενοι επιβλέπουν και την ομαλή διανομή τροφίμων και αναγκαίων άλλων προϊόντων.