Την κατάσταση στο προσφυγικό περιγφράφει με δραματικό τρόπο η βρετανική εφημερίδα Guardian, που κάνει λόγο για μεγάλη επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

«Οι ευρωπαϊκες κυβερνήσεις ετοιμάζονται για μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα καθώς αυξάνεται ο πανικός ότι οι σπασμωδικές κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντεπεξέλθει με την προσφυγική κρίση είναι ένα σημείο πριν την κατάρρευση» γράφει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την οποία γράφει ότι αν και αποτέλεσε την τελευταία προσπάθεια για μια κοινή απάντηση «σκεπάστηκε από την άγρια κόντρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία η οποία αποτελεί την αιχμή της προσπάθειας να μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να σταματήσει η ροή των μεταναστών προς τα Βαλκάνια με το μερικό κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-Σκοπίων».

«Αν η Ελλάδα αποκλειστεί από την υπόλοιπη ζώνη Σένγκεν τότε το Βερολίνο προβλέπει μια ανθρωπιστική κρίση και μια κρίση ασφαλείας μέσα σε ημέρες» επισημαίνει.

«Η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρωπη έχει γίνει πολύ πιο σημαντική από ό,τι ήταν μέχρι τώρα» προσθέτει τέλος ένας ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Guardian.