Γολγοθάς δίχως τέλος αυτό που βιώνουν οι πρόσφυγες, που από χθες ξεχύθηκαν κατά εκατοντάδες στους δρόμους προσπαθώντας να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τη Βόρεια Ευρώπη.

Εικόνες συγκλονιστικές από τα καραβάνια προσφύγων, με μικρά παιδιά, ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά, ακόμα και άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι, που δεν το βάζουν κάτω και και δεν πτοούνται από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που έχουν να διανύσουν.

Όμως η κατάσταση στην Ειδομένη κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Από νωρίς το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στο μεταξύ στον εκεί καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3000 άτομα και άλλα 1300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Συνολικά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί περίπου 20.000 πρόσφυγες.

Να φτάσουν πάντως στην Ειδομένη κατάφεραν κάποιοι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά έπειτα από περίπου 6 ώρες στο δρόμο.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη», μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο ενώ άλλοι 279 μετανάστες και πρόσφυγες, από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΛΠ έχει κυριολεκτικά μετατραπεί σε καταυλισμό, όπως εξάλλου και διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου όπου οι πρόσφυγες όντας πια εξαθλιωμένοι απ’ όλη την περιπέτεια που έχουν περάσει μέχρι αν φτάσουν ζωντανοί, σταματούν για να διανυκτερεύσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αρκετοί πάντως μεταφέρθηκαν αργά χθες το βράδυ στο χώρο του Δυτικού αεροδρομίου, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν βρει εκεί προσωρινό καταφύγιο, ενώ ακόμα δεν έχουν φτάσει άλλες ομάδες από το λιμάνι του Πειραιά. Σκηνές άρχισαν να στήνονται πάλι και στο Πεδίον του Άρεως προκειμένου να μείνουν εκεί κάποιοι πρόσφυγες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, προανήγγειλε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά. Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε: Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο.

Τα καραβάνια της ελπίδας

Σαράντα περίπου πρόσφυγες, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ εγκατέλειψαν χθες το βράδυ το κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας και με τη συνοδεία περιπολικών ξεκίνησαν να βαδίζουν κατά μήκος του εθνικού δικτύου Τρικάλων -Ιωαννίνων, με τελικό προορισμό την Ειδομένη.

Στις κερκίδες του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καβάλας διανυκτέρευσαν οι περίπου 700 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 150 είναι παιδιά, που έχουν φτάσει στην περιοχή.

Από την Κοζάνη εξάλλου ξεκίνησε χθες μια ομάδα 100 προσφύγων που αποχώρησαν  από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης με προορισμό την Ειδομένη

Πολλοί πρόσφυγες στο μεταξύ είχαν ακινητοποιηθεί στα Τέμπη μέσα σε πούλμαν και ξεκίνησαν χθες το πρωί με τα πόδια και αυτοί με προορισμό τα σύνορα με τα Σκόπια.