Στα νερά του Αιγαίου πλέουν από σήμερα οι πρώτες φρεγάτες της νατοϊκής δύναμης στο πλαίσιο της επιχείρησης για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου, ενώ η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο.

Η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command - JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Όπως διευκρίνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της «δράσης».

Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας πως βρίσκεται υπόλογη έναντι του ΝΑΤΟ, το οποίο θα πράξει τα προβλεπόμενα σε βάρος της σε περίπτωση υπαναχώρησης της από τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, δεκάδες πολεμικά διαφόρων τύπων, θα περιπολούν από τη Λέσβο έως και τα Δωδεκάνησα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαθέσει 9 πλοία, όσα και η τουρκική πλευρά. Παράλληλα θα περιπολούν στην περιοχή και 11 πλοία της FRONTEX.

Τα ελληνικά πλοία θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της χώρας , τα ΝΑΤΟϊκά ανατολικά των ελληνικών νησιών, ενώ τα τουρκικά σκάφη θα έχουν περιοχή ευθύνης τα παράλια της χώρας. Ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες θα αυξάνεται η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως επίσης και η ελληνική συνδρομή.

Στα χωρικά ύδατα Ελλάδας – Τουρκίας θα περιπολούν πλοία του λιμενικού των δύο χωρών  ενώ στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, η ελληνική πλευρά θα επαγρυπνά ώστε να αποφευχθούν ύποπτες τουρκικές ενέργειες υπό τη μορφή «έρευνας και διάσωσης.