current views are: 11

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:32

Ένας απέραντος καταυλισμός η Αθήνα – Σκηνές στο Πεδίο του Άρεως – Πρόσφυγες και στην παραλιακή

Κατά χιλιάδες συρρέουν πλέον οι πρόσφυγες σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, στην πορεία προς την Ειδομένη, με την κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Δημοσίευση 12:32’

Κατά χιλιάδες συρρέουν πλέον οι πρόσφυγες σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, στην πορεία προς την Ειδομένη, με την κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Κατά χιλιάδες συρρέουν πλέον οι πρόσφυγες σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, στην πορεία προς την Ειδομένη, με την κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Σημεία της Αθήνας όπως ο Πειραιάς, το Πεδίο του Άρεως, η Πλατεία Βικτωρίας αλλά και το πρώην γήπεδο στο Ελληνικό έχουν ”βουλιάξει κυριολεκτικά” από μετανάστες, που ακόμα και πεζή παίρνουν τα λιγοστά τους υπάρχονται και με κάθε μέσο προσπαθούν να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. 

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη», μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο ενώ άλλοι 279 μετανάστες και πρόσφυγες, από Ρόδο, Κω και Λέρο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΛΠ να έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό, με εκατοντάδες άτομα να έχουν βρει εκεί καταφύγιο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 1000 άτομα να κοιμούνται εκεί και στην συνέχεια να παίρνουν το δρόμο ακόμα και πεζή για την Ειδομένη.

Μετά από μήνες στο πάρκο στήθηκαν ξανά πάνω από πενήντα σκηνές, με τους πρόσφυγες να ”μοιράζονται” στην ουσία σε δύο πρόχειρους καταυλισμούς, ο ένας πίσω από τον άγαλμα του Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην οποία υπάρχουν 40 σκηνές και ο άλλος στην οδό Μαυροματαίων, λίγο μετά την είσοδο του πάρκου. 

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στην Πλατεία Βικτωρίας τις τελευταίες ημέρες, με την πλατεία να έχει γεμίσει και πάλι σκηνές και πεταμένα ρούχα. 

Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην Πλατεία, βοηθούντος και του καλού καιρού, ενώ καθημερινά στους ήδη υπάρχοντες προστίθενται κι άλλοι. 

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα νότια προάστια, με το κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού αλλά και το γήπεδο χόκει, όπως τονίζει στο newpost ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, να φιλοξενεί πάνω από 3000 άτομα συνολικά. 

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό, καθώς καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται μεγαλώνει» σημειώνει. 

Οι πρόσφυγες δεν είναι ούτε οι ίδιοι ευχαριστημένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα μια ομάδα προσφύγων, γύρω στα 40 άτομα έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού και βαδίζουν στην άκρη της παραλιακής λεωφόρου με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. 

Οι πληροφορίες τους θέλουν να πήραν το τραμ και να κατευθύνθηκαν στο ΣΕΦ, προκειμένου, στην συνέχεια, να βρουν τρόπο να φτάσουν στην Ειδομένη. 

Εχουν πάρει το τραμ και κατευθύνονται στο ΣΕΦ για να βρουν τρόπο να πάνε στην Ειδομένη. Περίπου 40 πρόσφυγες, σύμφωνα με την αστυνομία, έφυγαν, πριν από περίπου μισή ώρα, από το κέντρο φιλοξενίας Ελληνικού και βαδίζουν αυτή την ώρα στην άκρη της παραλιακής λεωφόρου με κατεύθυνση προς τον Πειραιά.

Ωστόσο, όπως τονίζει αξιωματικός τροχαίας, δεν υπήρξε πρόβλημα και η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται κανονικά.

Όμως η κατάσταση στην Ειδομένη κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Από νωρίς το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ παραμένει κλειστή και το τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στο μεταξύ στον εκεί καταυλισμό προσωρινής διαμονής βρίσκονται πάνω από 3000 άτομα και άλλα 1300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου. Συνολικά στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί περίπου 20.000 πρόσφυγες.


σχετικα αρθρα