current views are: 11

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση13:07

Υπό «πολιορκία» η Ελλάδα – Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.

Δημοσίευση 13:07’

Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.

Σε πλήρη ασφυξία οδηγούν την Ελλάδα οι αυθαίρετες και παράτυπες ενέργειες της Αυστρίας, σε συνεννόηση με τις χώρες του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου. Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας​, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της σλοβενικής αστυνομίας. Με αυτά τα δεδομένα και την απειλή της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η σύγχρονη Ευρώπη, η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα. 

Τα κράτη από τα οποία διέρχονται οι πρόσφυγες έκλεισαν οριστικά τα σύνορά τους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των μεταναστών που θα δέχονται. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενταθεί το πρόβλημα με τις χιλιάδες εγκλωβισμένες ψυχές που έχουν πάρει πεζή το δρόμο για την Ειδομένη

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση των αστυνομικών αρχών, οι αστυνομικοί αρχηγοί των χωρών του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου «είναι υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την προετοιμασία σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της εκπροσώπου του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.

Φάιμαν: Δεν μπορούν να μας στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες!

Αδυνατώντας να σεβαστεί τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο αυστριακός Καγκελάριος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τη διαχείριση του προσφυγικού, δηλώνοντας ότι… δεν μπορεί η χώρα του να δέχεται όλους τους πρόσφυγες!

Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”, ο Βέρνερ Φάιμαν αναφέρει ότι στη διάρκεια θερμής συνομιλίας του με τον Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, του είχε πει  ότι θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα όταν τίθεται θέμα αποφυγής μίας πολιτικής λιτότητας που καταστρέφει την Ελλάδα, όπως επίσης του είχε πει, ότι ο έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαική Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία.

Σε σχέση με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από την Αθήνα απέναντι στη στάση της Βιέννης,ο καγκελάριος παρατηρεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, στην Αυστρία ασκείται έντονη κριτική από την Ελλάδα και τη Γερμανία, επειδή θα τους ήταν πιο άνετο εάν αναλάμβανε όλους τους πρόσφυγες η Αυστρία, η οποία, όπως παρατηρεί, έχει στο πλευρό της μια σαφή πλειονότητα των χωρών-μελών της ΕΕ όταν η Βιέννη αναφέρει πως, λόγω έλλειψης μίας λύσης από την Ε.Ε., πρέπει να αναλάβει δράση η ίδια.

Βουλιάζει η Ελλάδα με 20.000 πρόσφυγες στους δρόμους

Στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αυτή την ώρα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι αριθμοί στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 ανθρώπους εγκλωβισμένους στον καταυλισμό και καθόλου ελεύθερο χώρο και άλλους περίπου 1.500 να περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Κατά δεκάδες συνεχίζουν να έρχονται με τα πόδια, την ίδια ώρα που οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν άνοιξαν σήμερα μέχρι το μεσημέρι την ουδέτερη ζώνη. Tο τελευταίο 24ωρο έχουν περάσει μόλις 150 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στον πρόχειρο καταυλισμό προσωρινής διαμονής που έχει στηθεί στην περιοχή, βρίσκονται περισσότερα από 3000 άτομα και άλλα 1300 έχουν κατασκηνώσει στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.

 

Από το κέντρο φιλοξενίας της Κοζάνης αναχώρησαν σήμερα 150 πρόσφυγες με προορισμό την Ειδομένη. Στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης έχουν απομείνει περίπου ογδόντα πρόσφυγες, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν.

Επίσης, στην περιοχή των Γρεβενών, στον κόμβο του Ταξιάρχη στην Εγνατία οδό, μια ομάδα 30 προσφύγων ξεχώρισε από το μπλοκ των 130 Σύρων που έχουν κατασκηνώσει σε υπαίθριο πάρκινγκ και περπατώντας κατά μήκος της Εγνατίας κατευθύνονται προς την Κοζάνη. Στη Δεσκάτη Γρεβενών φιλοξενούνται στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γεωπάρκου 60 Σύροι πρόσφυγες.

Τετρακόσιοι πρόσφυγες βρίσκονται στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας. Οι πρόσφυγες έχουν φθάσει από χθες με οκτώ λεωφορεία και διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο στην περιοχή του ΣΕΑ Αλμυρού.

Ομαλοποιημένη και χωρίς ένταση, είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Μπάρας στα Τρίκαλα, όπου φιλοξενούνται συνολικά 374 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί. Από αυτούς 150 περίπου είναι παιδιά. Χθες το βράδυ εγκατέλειψαν το κλειστό γυμναστήριο 40 περίπου πρόσφυγες, οι οποίοι με συνοδεία περιπολικών και με τα πόδια κατευθύνονται προς την Ειδομένη.

Περίπου 550 πρόσφυγες βρίσκονται στην Φθιώτιδα με κατεύθυνση τα σύνορα. Οι 250 φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο κοντά στην είσοδο της Λαμίας και οι υπόλοιποι σε μοναστήρι στην περιοχή του Δομοκού. Στο νομό Λάρισας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεωφορεία με πρόσφυγες, καθώς αναχώρησαν όλα σταδιακά χθες το βράδυ.

Απέραντος καταυλισμός στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη», μεταφέροντας 1473 μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 1331 άτομα από τη Μυτιλήνη και 142 από τη Χίο ενώ άλλοι 279 μετανάστες και πρόσφυγες, από Ρόδο, Κω και Λέρο. Αυτό ωστόσο ήταν από τα τελευταία πλοία που αποπλέουν από τη Λέσβο, καθώς χθες αποφασίστηκε να μείνουν τα πλοία στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση στην ενδοχώρα. 

Σε έναν τεράστιο καταυλισμό, με οικογένειες, μανάδες και μωρά παιδιά ξαπλωμένους στους δρόμους, έχει μετατραπεί ο σταθμός μετεπιβίβασης του ΟΛΠ, όπου κοιμούνται πάνω από 1.000 άνθρωποι πριν να φύγουν πεζή για την Ειδομένη.

Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης, είναι η εικόνα μικρού παιδιού που προσπαθεί να βρει φαγητό μέσα από το κάδο απορριμάτων, αποτυπώνοντας τον πλήρη ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Πλατεία Βικτωρίας

Κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας βοηθούν με κάθε μέσο τους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει στην πλατεία Βικτωρίας. Μια ηλικιωμένη δίνει τροφή στα παιδακια για τα περιστέρια…

Λαμία

Συγκλονίζουν και στη Λαμία οι εικόνες με τους απελπισμένους πρόσφυγες οι οποίοι ξεκινούν να διανύσουν απόσταση 450 χλμ με τα πόδια, προκειμένου να φτάσουν στα σύνορα με τα ΣκόπιαΟλόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά διασχίζουν πεζή επικίνδυνους κεντρικούς δρόμους, ενώ κάποιοι από αυτούς στη μέση της διαδρομής εξαντλούνται και λιποθυμούν.

Σύμφωνα μάλιστα με το lamiareport.gr, από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λαμίας τουλάχιστον έξι πρόσφυγες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν μικρά παιδιά.

Χάος στην πλατεία Βικτωρίας και στην παραλιακή

Κατά χιλιάδες συρρέουν πλέον οι πρόσφυγες σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας, στην πορεία προς την Ειδομένη, με την κατάσταση πλέον να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Σημεία της Αθήνας όπως ο Πειραιάς, το Πεδίο του Άρεως, η Πλατεία Βικτωρίας αλλά και το πρώην γήπεδο στο Ελληνικό έχουν ”βουλιάξει” από μετανάστες, που ακόμα και πεζή παίρνουν τα λιγοστά τους υπάρχονται και με κάθε μέσο προσπαθούν να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη. 

Το κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού και το γήπεδο χόκεϊ, όπως τονίζει στο newpost ο δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, φιλοξενεί πάνω από 3000 άτομα συνολικά. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δεν ξέρω τι να πω. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετό, καθώς καθημερινά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονταιμεγαλώνει» σημειώνει. 

Μια ομάδα προσφύγων, γύρω στα 40 άτομα έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού και βαδίζουν στην άκρη της παραλιακής λεωφόρου με κατεύθυνση προς τον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβιβάστηκαν στο τραμ και να κατευθύνθηκαν στο ΣΕΦ, προκειμένου, στην συνέχεια, να βρουν τρόπο να φτάσουν στην Ειδομένη. 

Ωστόσο, όπως τονίζει αξιωματικός τροχαίας, δεν υπήρξε πρόβλημα και η κυκλοφορία στους δρόμους διεξάγεται κανονικά.

Διαβατά

Από νωρίς το πρωί εγκαταλείπουν οι πρόσφυγες το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη. Σύμφωνα με το seleo.gr, οι πρόσφυγες ρωτούν τους περαστικούς για να βρουν κάποιο ταξί ή λεωφορείο προκειμένου να τους μεταφέρει στην Ειδομένη, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα. 

Ασφυξία στα νησιά του Αιγαίου

Σε 482 ανέρχονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στα Δωδεκάνησα, σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμενικών αρχών του νομού. Συγκεκριμένα στη Ρόδο φιλοξενούνται 137 άνθρωποι σε κτίριο που έχει διαμορφώσει ο Δήμος κοντά στο λιμάνι, στο Καστελόριζο 85 στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο νησί της Λέρου 205 άτομα σε εγκαταστάσεις στα Λέπιδα δίπλα από το υπό κατασκευή hotspot, και στη Κω 55, που βρίσκονται στην ύπαιθρο.

Στο νησί της Λέσβου στις εννιά το πρωί καταγεγραμμένοι και έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1.766 άνθρωποι, οι οποίοι και διαμένουν στον καταυλισμό του hot spot και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ενώ όσοι έχουν χρήματα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης.

Στη Χίο έχουν μείνει 498 πρόσφυγες, οι οποίοι με την ολοκλήρωση της καταγραφής τους θα παραμείνουν στο hotspot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Σημειώνεται ότι περίπου 1.000 από τους παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο και τη Χίο το βράδυ με το πλοίο «Blue Star 1», το οποίο πραγματοποιεί τακτικό δρομολόγιο για Πειραιά.


σχετικα αρθρα