current views are: 6

27 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:58

Χαμός στην Ειδομένη με την ανθρώπινη αλυσίδα προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν φτιάξει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων, από προχθές το βράδυ, από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Δημοσίευση 12:58’

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν φτιάξει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων, από προχθές το βράδυ, από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχουν φτιάξει περίπου 150 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων, από προχθές το βράδυ, από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων που προσέρχονται στον καταυλισμό της Ειδομενης ευελπιστώντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ, αυξάνεται διαρκώς, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 6.000 ανθρώπους.

Πάντως, η σιδηροδρομική γραμμή, δίπλα στον υπερπληρη καταυλισμό, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή και τα εμπορικά δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

Μόνο 22 πρόσφυγες πέρασαν χθες τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι επέτρεψε χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες (15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ) .

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ από προχθές, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ. Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψει στη Σερβία περίπου 300 Αφγανούς, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της “βαλκανικής οδού”.

Εδώ και μία εβδομάδα η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε χθες ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι από σήμερα θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από την ΠΓΔΜ μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Καβάλα: Συνεχίζεται η φιλοξενία των 700 προσφύγων από το Δήμο

Στο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Καβάλας «Απόστολος Μαρδύρης», στην περιοχή της Νέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλας, φιλοξενούνται από χθες το βράδυ οι 700 πρόσφυγες που από την Τετάρτη το βράδυ έχουν καταπλεύσει με το πλοίο της γραμμής από τη Μυτιλήνη στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος».

Μετά τη 48ωρη διανυχτέρευση τους στο Κλειστό Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου Καβάλας, οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 150 παιδιά και βρέφη. μεταφέρθηκαν στο σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, καθώς οι υποδομές της αθλητικής εγκατάστασης δεν μπορούσαν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη φιλοξενία, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, ενώ από χθες το βράδυ δεκάδες κάτοικοι της Νέας Καρβάλης έχουν επισκεφθεί τους χώρους του εκθεσιακού κέντρου προκειμένου να προσφέρουν ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης.

Συγκινητική είναι η προσφορά βοήθειας των δημοτικών υπαλλήλων και η προσφορά τροφίμων από πολλές επιχειρήσεις της Καβάλας και εμπόρων της κεντρικής λαχαναγοράς, στην κοινή προσπάθεια να έχουν όλοι οι πρόσφυγες και ιδιαίτερα τα μικρά καλές συνθήκες φιλοξενίας.

Ωστόσο, το ερώτημα στο οποίο καλούνται άμεσα να δώσουν απάντηση οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, είναι πού θα φιλοξενηθούν οι περίπου 700 νέοι πρόσφυγες που θ’ αφιχθούν σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι της Καβάλας.

Από τις 10.00 το πρωί σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη όλων των τοπικών φορέων στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, των υπολοίπων τριών δημάρχων της Π.Ε. Καβάλας, των τεσσάρων βουλευτών όπως επίσης και υπηρεσιακών παραγόντων.

Εξάλλου, οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν την ανάσχεση όλων των προσφύγων με κατεύθυνση της Ειδομένη, ενώ χθες το βράδυ οι αστυνομικοί συγκέντρωσαν όλες τις μικρές ομάδες προσφύγων που αρνούνταν να φιλοξενηθούν στο εκθεσιακό κέντρο και είχαν ξεκινήσει πεζοί με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη.


σχετικα αρθρα