Τουλάχιστον 600 υποθέσεις μεγαλοφοροφυγάδων που έλεγξε το ΣΔΟΕ το 2015 παραμένουν εδώ και μήνες στα αζήτητα (προς χαρά και τέρψη των εμπλεκομένων) καθώς οι εφορίες στις οποίες απεστάλησαν για εξαρχής νέο φορολογικό έλεγχο και στη συνέχεια για καταλογισμό φόρων και προσαυξήσεων βρίσκονται "πατικωμένες" στα ντουλάπια των εφοριών η ο επανέλεγχός τους "τρέχει" με ρυθμό χελώνας.

Πηγή του ΣΔΟΕ που γνωρίζει άριστα την υπόθεση κάνει λόγο για χαμένα η καθυστερούμενα για το Δημόσιο έσοδα που αγγίζουν τα 250 εκ.ευρώ. Πρόκειται για καραμπινάτες υποθέσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας για 600 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα για τα οποία το ΣΔΟΕ είχε συντάξει εκθέσεις ελέγχου τις οποίες είχε αποστείλει για καταλογισμό φόρων και προστίμων στις αρμόδιες εφορίες.

Ωστόσο με νόμο του Αυγούστου, μετά από πιέσεις των δανειστών,η όλη διαδικασία διεκπεραίωσης των υποθέσεων άλλαξε. Το ΣΔΟΕ έστειλε μεν τις εκθέσεις ελέγχου για κάθε φορολογούμενο στην αρμόδια ΔΟΥ όπου αυτός υπάγεται ωστόσο, από τον Αύγουστο, η Εφορία είναι πλέον υποχρεωμένη να καταλογίσει φόρους και πρόστιμα για μια υπόθεση φοροδιαφυγής μόνον εφόσον προχωρήσει και την ολοκληρώσει η ίδια με νέο έλεγχο.

Δηλαδή στην ουσία η έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ δεν έχει καμιά φορολογική η νομική αξία, όπως ίσχυε παλαιότερα Με την αλλαγή που επέφερε ο νόμος του Αυγούστου στην πραγματικότητα οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ μετατράπηκαν σε απλά ενημερωτικά δελτία για τον διενεργούμενο, από τις εφορίες, νέο φορολογικό έλεγχο.

Αποτέλεσμα αυτού 600 υποθέσεις μεγαλοφοροφυγάδων να βρίσκονται "στο περίμενε" καθώς οι εφορίες αδυνατούν να ξεκινήσουν η να ολοκληρώσουν εκ νέου περαιωμένες υποθέσεις που χρειάστηκαν μήνες δουλειάς από το ΣΔΟΕ. Οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ (το οποίο σήμερα έχει αποψιλωθεί καθώς οι περισσότεροι υπάλληλοι μετακινήθηκαν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) βασίστηκαν για τον εντοπισμό των 600 μεγαλοφοροφυγάδων στην διασταύρωση των καταθέσεων τους σε ελληνικές τράπεζες και στα ετήσια εισοδήματα που δήλωναν από το 2000-2012 στην εφορία.

Στις περιπτώσεις αυτές προέκυψε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας που φτάνει τα 350 εκ.ευρώ και οι φόροι με τις προσαυξήσεις ανά έτος οδηγούν σε έσοδα της τάξης των 250 εκ.ευρώ για το δημόσια ταμεία.Ανάμεσά τους κατασκευαστής για τον οποίο η αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας αγγίζει τα 40 εκ.ευρώ,μεγαλοδικηγόρος με 17 εκ.ευρώ,φωτογράφος της νύχτας με 3 εκ.ευρώ, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα επαγγέλματα από εφοριακούς και πολεοδόμους μέχρι γιατρούς,υδραυλικούς,αστρολόγους ,συνταξιούχους η ανέργους.

Εκτός αυτών των 600 υποθέσεων καραμπινάτης φοροδιαφυγής η διάλυση του ΣΔΟΕ οδήγησε στο "ψυγείο" και 2.000 τουλάχιστον εισαγγελικές παραγγελίες (αφορούν δημάρχους,διοικητές νοσοκομείων,περιφερειάρχες κλπ)καθώς είναι άγνωστο πότε και από ποιους ελεγκτές του ΣΔΟΕ η εφοριακούς θα υλοποιηθούν.