Αμείωτες εξακολουθούν να είναι οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, την  ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 7 Μαρτίου να παρουσιάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Για λίγο ανοιξε χθες αργά το βράδυ η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, την οποία πέρασαν, ωστόσο, μόνο 300 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 4 τα ξημερώματα, το σημείο διέλευσης παραμένει κλειστό, ενώ ο καταυλισμός "βουλιάζει" από περίπου 7000 άτομα που αναμένουν εδώ και μέρες να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Στον καταυλισμό, αυτή την ώρα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι, οι οποίοι αναμένουν την στιγμή που θα ανοίξουν τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, σε αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής, στην Ειδομένη, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα, πρόσφυγες, που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή.

Μεγάλος αριθμός προσφύγων έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί. 

Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι. 

Στους δρόμους της Ειδομένης, του μικρού χωριού των μόλις 100 κατοίκων που έμελλε να βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας εν μέσω της προσφυγικής "καταιγίδας", πλάι στους πρόσφυγες που επισκέπτονται τακτικά το μπακάλικο για να προμηθευτούν είδη πρώτης περπατούν και οι δεκάδες δημοσιογράφοι από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης που έχουν συρρεύσει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

''Βουλιάζει'' και ο Πειραιάς - Άνοιξε και άλλη αποθήκη για να στεγαστούν οι μετανάστες

Χωρίς πρόγραμμα παραμένει προς το παρόν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, με εκατοντάδες πρόσφυγες να παραμένουν στο λιμάνι αρκετές ώρες και μετά την άφιξή τους από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο για τις γυναίκες και τα παιδιά, που παραμένουν για περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι οι μοναχικοί ταξιδιώτες, οι οποίοι με πούλμαν προωθούνται στην ενδοχώρα. 

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς διέθεσε από το Σάββατο και την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Επίσης ο ΟΛΠ έχει διαθέσει επιπλέον προσωπικό αλλά και συνεργεία καθαρισμού για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων που φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε περίπου σε 1.500 άτομα.

Σημειώνεται ότι από το πρωί της Κυριακής στο λιμάνι βρίσκονται στελέχη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και εθελοντές για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και των προσφύγων.

Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Νήσος Μύκονος" μεταφέροντας 280 άτομα από τη Μυτιλήνη και 123 από τη Χίο, ενώ σήμερα αναμένεται να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάνδη" από Χίο Μυτιλήνη αλλά και το πλοίο blue star 2 από Κω, Κάλυμνο Λέρο.