Συσκέψεις επί συσκέψεων λαμβάνουν χώρα σήμερα για το προσφυγικό με τον Δήμο Αθηναίων, την περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προγραμματίζοντας επιπλέον δράσεις για την διαχείριση του ζητήματος, εν όψει μάλιστα και της κρίσιμης συνόδου της 7ης Μαρτίου.

Ήδη από τις 10 το πρωί, λαμβάνει χώρα σύσκεψη στην περιφέρεια Αττικής, με την συμμετοχή της Ρένας Δούρου και των επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να αποφασιστούν οι ενέργειες της Περιφέρειας για το ζήτημα.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της κ. Δούρου:

Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των περιφερειών στη διαχείριση του θέματος, ως απαραίτητη προϋπόθεση που θα εκμηδενίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Ζητείται, επίσης, συνεργασία της κυβέρνησης για αλλαγές στον Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Δούρου, οι ρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης προτείνει την σύσταση μιας Διαπαραταξιακής επιτροπής για την επίβλεψη της διαδικασίας των προτάσεων για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. 

Σύσκεψη Μουζάλα-Κουρουμπλή -ΚΕΔΕ

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, σήμερα στις 2 το μεσημέρι επίκειται σημαντική σύσκεψη για τις επόμενες μεγάλες δράσεις για το προσφυγικό, με την συμμετοχή Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιάννη Μουζάλα και του συμβουλίου της ΚΕΔΕ. 

Οι δύο υπουργοί μαζί με τους εμπλεκόμενους δημάρχους αναμένεται να καθορίσουν νέες δράσεις για την αρτιότερη διαχείριση του προσφυγικού, την ώρα που, ήδη, από χθες ξεκίνησαν εργασίες για την στέγαση των προσφύγων σε δύο νέοι χώρους: Πρόκειται το γήπεδο του baseball στο Ελληνικό και το Δημοτικό Στάδιο Ιλίου, το οποίο γειτνιάζει με το Πάρκο Τρίτση.

'Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος ''μας ζητήθηκε χθες το βράδυ από τον κύριο Μουζάλα να συνδράμουμε στην κατάσταση και έτσι παραχωρήσαμε το δημοτικό στάδιο Ιλίου προκειμένου να στεγαστούν για χρονικό διάστημα 6 μηνών μέχρι 800 πρόσφυγες. Να διευκρινίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν πρόσφυγες μέσα στο πάρκο Τρίτση, αλλά στο παρακείμενο στάδιο, στο οποίο, ήδη, έχουν ξεκινήσει εργασίες''.

Σύμφωνα με τον κ. Ζενέτο, τις εργασίες έχουν αναλάβει αποκλειστικό το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο στρατός, ενώ μέσα στον χώρο θα τοποθετηθούν 100 σκηνές των 8 ατόμων, τουαλέτες, εγκαταστάσεις για ντους, αποθηκευτικοί χώροι.

Ωστόσο, αναμένονται αποφάσεις σε επίπεδο χρηματοδότησης, αλλά και πιθανότητα για την  διαμόρφωση κι άλλων χώρων, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Μεγάλη επιχείριση της ΕΛ.ΑΣ για αποσυμφόρηση της Πλατείας Βικτωρίας

Απόφαση για την εκκίνηση μεγάλης επιχείρισης εκκένωσης της Πλατείας Βικτωρίας από τους μετανάστες έλαβαν την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με την δράση, να έχει ξεκινήσει, ήδη, από σήμερα το πρωί. 

Όπως δήλωσε στo newpost στενός συνεργάτης του δημάρχου ''υπάρχει οπωσδήποτε αίτημα από την πλευρά του δημάρχου για την απομάκρυνση των προσφύγων από την πλατεία Βικτωρίας, με παράλληλη παράδοση ενός καινούριου χώρου εντός του Δήμου Αθηναίων''. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Δήμο εξετάζουν το σενάριο για την διαμόρφωση ακόμα δύο χώρων, προκειμένου να συντελεστεί η αποσυμφόρηση τόσο της Πλατείας Βικτωρίας, όσο και του Πεδίου του Άρεως, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της προσφύγων.