Επεισόδια έλαβαν χώρα το μεσημέρι ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς, όταν ομάδα προσφύγων απέκλεισαν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, ενώ, έριξαν σε σημείο της περίφραξης και τον φράχτη στα σύνορα Ελλαδας - Σκοπίων.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να πετούν πέτρες προς την πλευρά των αστυνομικών που ήταν στο σημείο και προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση, οι οποίοι από την πλευρά τους απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν μικροτραυματισμοί και αρκετοί άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα ιατρεία των ΜΚΟ με αναπνευστικά προβλήματα.

Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων μεταναστών είναι να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

Οι περισσότεροι απ' αυτούς μάζεψαν νωρίτερα τα λιγοστά υπάρχοντά τους και κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές έως και το σημείο όπου υψώνεται ο μεταλλικός φράχτης με την ΠΓΔΜ.

Με σηκωμένα τα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ενώ βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 άτομα, οι ρυθμοί διέλευσης στην ΠΓΔΜ είναι πολύ αργοί. 

Ανάλογη διαμαρτυρία είχαν πραγματοποιήσει και χθες το μεσημέρι. 

Υπενθυμίζεται ότι η ουδέτερη ζώνη άνοιξε πριν από λίγη ώρα, με τις πρώτες πληφορορίες να λένε πως θα περάσουν -σε πρώτη φάση- πενήντα άτομα, ενώ από τις 9 χθες το βράδυ έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν 300 άτομα.

Εικόνα της κατάστασης παρουσιάσει στο newpost ο δήμαρχος Παιονίας Χ. Γκουντενούδης, o οποίος μιλά για ''αναμενόμενη ένταση όταν υπάρχουν στην περιοχή τόσες ημέρες κόσμος που περιμένει να φύγει''. 

Όπως τονίζει, σχεδόν καθημερινά, οι πρόσφυγες καταλαμβάνουν τη σιδηροδρομική γραμμή, ενώ στην παρούσα φάση, από τον Δήμο γίνονται και προσπάθειες να μην πληγεί η τοπική οικονομία. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ''έχουν σημειωθεί κρούσματα κλοπής ξύλων, ενώ τις τελευταίες ώρες γίνονται προσπάθειες συγκέντρωσης όλων των σκηνών σε έναν χώρο, καθώς υπάρχουν μεμονωμένες σκηνές που έχουν στηθεί ακόμα και σε... καλλιέργειες αγροτών''. 

Δείτε το βίντεο: